Der har været godt gang i boligsalget i juli, viser Boligsidens nye handelstal. Det er usædvanligt, og vidner om et sundt boligmarked med fortsat stigende priser.
Det samlede antal solgte huse i juli i år overgår det gennemsnitlige hussalg i juli i årene 2015-2019 med 15 %.
– Der blev solgt færre huse i juli end i juni i hovedparten af landet, hvilket primært skyldes sommerferien. Dog overgår dette års juli-salg af huse det gennemsnitlige hussalg for samme måned i årene før corona i 69 ud af landets 98 kommuner. Hussalget ligger altså på et fornuftigt niveau for størstedelen af landet, siger boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, Birgit Daetz.
Langt mindre fald i salget
I alt blev der solgt 7.240 boliger i Danmark i juli måned. Det er 3,3 % mindre, end der blev solgt i juni, hvilket konkret svarer til 249 færre solgte boliger.
– Faldet i boligsalget fra juni til juli er langt mindre i år, end det tidligere har været. Samtidig ligger det samlede boligsalg for juli i år 13,7 % over det gennemsnitlige salg for samme måned i årene for corona, ligesom det også overgår juli-salget i 2022 og 2023. Det er alle faktorer, som bidrager til helhedsindtrykket af, at boligmarkedet er et godt sted i dag, hvor der både bliver handlet boliger i et fint omfang og ofte til højere priser end tidligere, siger Birgit Daetz.
Boligmarkedet har det godt
Også hos ejendomsmæglerkæden Estate har man mærket de gode tider i løbet af den store sommerferiemåned. Presseansvarlig Thomas Hovgaard siger:
Oversigt: De seneste leads og udbud – uge 33/34
– Kombinationen af stigende priser samt faldende afslag og salgstider, plejer at være en god indikator for boligmarkedets generelle tilstand. Og den må vi sige er ret god lige nu.
Værdistigning (næsten) siden 2012
Med undtagelse af det midlertidige dyk i 2022, hvor inflationen gav både økonomien og boligmarkedet en mavepuster, er udviklingen stort set kun gået op siden 2012, hvor Boligsiden offentliggjorde sine data for første gang.
– I de fleste steder i landet, har det med andre ord været nogle gode år at være boligejer. Købte man for eksempel et gennemsnitligt parcelhus i 2012, har værdistigningen på papiret været cirka en mio. kroner, mens ejere af ejerlejligheder og sommerhuse kan glæde sig over værdistigninger på hhv. 1,3 mio. kr. og 600.000 kr. i samme periode. Det er tal, som viser, hvor stærkt et boligmarked, vi har trods konjunkturudsving, siger Thomas Hovgaard.
Få nye boliger
Han ser ikke for sig, at nogen faktorer skulle komme til lægge en dæmper på den nuværende udvikling. Ikke i umiddelbar fremtid i hvert tilfælde.
Dansk Håndværk vil frede håndværkerfradraget i mindst 10 år
– Som befolkning klarer vi os først og fremmest ret godt økonomisk. Men det faktum, at befolkningstallet stiger, mens vi ikke formår at opføre boliger nok til den øgede befolkning, taler for, at efterspørgslen og dermed priserne bør stige yderligere fremover. Samtidig ser det ud til, at der over en bred kan forventes faldende renter, hvilket ligeledes taler for en fortsat positiv udvikling, siger Thomas Hovgaard.
Lejligheds- og sommerhussalg følger de sædvanlige sæsonudsving. Salget tog som forventet et mindre dyk fra juni til juli som følge af sommerhøjsæsonen.