Nye EU-værktøjer i kamp mod løndumping

MEP Ole Christensen mener, at det nye håndhævelsesdirektiv med blandt andet kædeansvar og bedre myndighedssamarbejde rammer "løndumpere."
EU's nyligt vedtagede "håndhævelsesdirektiv" vil blandt andet modvirke social dumping i byggebranchen, mener MEP Ole Christensen. Foto: Colourbox.
EU's nyligt vedtagede "håndhævelsesdirektiv" vil blandt andet modvirke social dumping i byggebranchen, mener MEP Ole Christensen. Foto: Colourbox.

Det såkaldte “håndhævelsesdirektiv” blev forleden vedtaget i EU-Parlamentet. Blandt formålene med det nye direktiv er at modvirke social dumping. Allerede i 1996 vedtog EU regler for udstationerede arbejdstagere, der arbejder midlertidigt i en anden medlemsstat.

Problemet er en manglende håndhævelse af eksisterende regler, idet en lang række europæiske firmaer ifølge det socialdemokratiske medlem af EU-Parlamentet, Ole Christensen, har “specialiseret sig i at udnytte huller i lovgivningen fra 1996”.

Det har så ført til, at de nationale myndigheder har svært ved at håndhæve de fælleseuropæiske regler om udstationeret arbejdskraft.

Derfor foreslås det med de nye regler blandt andet at skabe klarere kriterier for, hvornår der er tale om en udstationeret arbejdstager eller en udstationerende virksomhed.

Kædeansvar

Det skal hjælpe med at bekæmpe de såkaldte falske udstationerede – der reelt ikke er udstationerede – og postboksvirksomheder, der reelt ikke eksisterer i oprindelseslandet.

I tilfælde, hvor arbejdet er udliciteret i byggebranchen kan både hovedentreprenøren og underentreprenører blive holdt ansvarlig for enhver manglende betaling af udstationerede arbejdstagers løn- og arbejdsforhold.

Ole Christensen betegner selv de nye regler som “de vigtigste i årevis på arbejdsmarkedet”:

– Det er dårligt nyt for de virksomheder, der udnytter de udstationerede arbejdstagere i EU. Men godt nyt i kampen mod social dumping. Alt for ofte bliver østeuropæiske arbejdstagere spist af med alt for lave lønninger, hvilket samtidig lægger pres på de danske lønmodtagere og det danske lønniveau generelt. Forslaget giver myndighederne og fagforeningerne værktøjer til at håndtere de praktiske problemer i forbindelse med udstationering. Det står nu klokkeklart, at Danmark kan indføre kædeansvar i byggebranchen, så en hovedentreprenører kan gøres ansvarlig for en række af underentreprenørens forseelser. Danmark kan endda udbrede det til andre brancher. Det håber jeg, at man kan blive enige om at indføre derhjemme, siger Ole Christensen, som har arbejdet med forslaget i Parlamentets Arbejdsmarkedsudvalg.

Grå zoner

Han mener, at i øjeblikket ender alt for mange arbejdstagere i “gråzoner”, hvor det er svært for fagforeninger at finde ud af, om personen reelt er udstationeret, eller om der er tale om “ren snyderi”:

– Det sker på byggepladser, i transportbranchen og på gartnerier og frugtplantager. Vi har lyttet til fagforeningerne og myndighederne derhjemme. Fra nu af bliver det nemmere for Danmark at lave nye og stærkere kontrolforanstaltninger mod social dumping. Et helt afgørende element er, at dansk fagbevægelse får langt nemmere adgang til oplysninger om udenlandske virksomheder og deres aktivitet i hjemlandet. Det kan hjælpe med at få snyderiet frem i lyset, siger Ole Christensen.

Relateret indhold