København skal være verdens bedste by at leve og bo i.
Sådan lyder den fælles vision fra Københavns Kommune og BL – Danmarks Almene Boliger, der netop har indgået nye samarbejdsaftaler om byens boligfremtid.
Læs også: Grøn by: Strategisk plan for Københavns fremtid vedtaget
I forlængelse af den tidligere Almenboligaftale 2019-2023 skal en ny aftale sikre flere almene boliger, en fortsat udvikling af udsatte byområder, samt huslejer, der appellerer til et bredere segment.
– Det ligger i navnet, at almene boliger er for alle mennesker, og når København vokser, er det vigtigt at vi i fællesskab sikrer, at der bliver ved med at være gode, billige boliger i København, som almindelige mennesker kan betale. Vi har et fælles fokus på at få bygget flere, billige boliger, men skal samtidig sikre at klimaansvar, og social- og økonomisk ansvarlighed går hånd i hånd, fortæller Camilla Hegnsborg, formand for BL’s 1. kreds, der både tæller København og Frederiksberg.
Et grønt fokus
Den nye almenboligaftale omfatter blandt andet fortætningsprojekter, transformation af eksisterende bygninger og udbredelse af fællesskabsorienterede boformer, der alle fremover skal medvirke til flere almene boliger i byen.
Derudover omfatter aftalen også en styrkelse af udsattes byområders fysiske og sociale attraktivitet for både at skabe en mere indbydende og tryg hovedstad.
Aftalen rummer også et nyt perspektiv, da hensynet til den grønne omstilling nu har fået sit eget tema. Her er fokus rettet mod CO2-reduktioner og lavere energiforbrug i både nye og eksisterende bygninger. Herunder fremhæves løsninger såsom brugen af solceller og genbrug af byggematerialer.
Læs også: Hofor søger byggepartner til CO2-anlæg til flere milliarder
Parterne er derudover blevet enige om en ny rammeaftale om udlejning af almene familie- og ungdomsboliger i København i perioden 2024 – 2027. Denne aftale skal blandt andet regulere brugen af udlejningsredskaber såsom boligsocial anvisning og fleksibel udlejning af familieboliger.