Nu kommer den nye byggelov

Certificeringsordning betyder, at kommunerne ikke individuelt skal foretage teknisk byggesagsbehandling af hver eneste bygning.
Det forslag, der åbner mulighed for at indføre en certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold, er nu blevet fremlagt i Folketinget. Foto: Colourbox.
Det forslag, der åbner mulighed for at indføre en certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold, er nu blevet fremlagt i Folketinget. Foto: Colourbox.

Transport- og bygningsminister Hans Chr. ­Schmidt har nu fremlagt det bebudede forslag til ændring af Byggeloven, der åbner mulighed for at indføre en certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold. Det betyder, at kommunerne ikke længere skal foretage en vurdering af de tekniske forhold i forbindelse med byggesagsbehandlingen.

Samtidig skal lovforslaget sikre en bedre sammenhæng mellem brand- og byggereguleringen, så det bliver tydeligt hvilke brandkrav, der skal overholdes, når det enkelte byggeri planlægges, byggesagsbehandles og ibrugtages.

Det er godt, at der nu kommer flere aktører på den tekniske byggesagsbehandling, og forslaget om en certificeringsordning har vi arbejdet på i flere år.

Michael H. Nielsen{break}Direktør, Dansk Byggeri

Frivillig forsikring

Samtidig bliver det med lovforslaget gjort frivilligt for den bygherre, der opfører udlejningsejendomme, om der skal tegnes en byggeskadeforsikring, der dækker de væsentlige fejl og mangler, som bygherren selv er ansvarlig for.

Lovforslaget skaber også mulighed for, at kommunerne må opkræve et mindre, fast gebyr for alle typer byggesager.

– Denne ændring er ikke en del af regeringens kommende vækstudspil, men har til formål at sikre, at kommuner, der vælger at gøre byggesagsbehandlingen gratis, kan begrænse omfanget af ufuldstændige og useriøse ansøgninger om byggetilladelse, siger transport- og bygningsministeren.

Højner produktiviteten

Produktivitetskommissionen fremhæver i sin rapport, at en hurtig byggesagsbehandling af høj kvalitet er en vigtig forudsætning for produktivitet og effektivitet i byggeriet og har direkte betydning for omkostningerne ved opførelse af byggeri.

Der gives ifølge ministeren årligt cirka 60.000 byggetilladelser i Danmark. Omkring 6.000 af disse omfatter bygningstyper, som i bygningsreglementet betegnes som kompliceret byggeri, eksempelvis produktionsfaciliteter, kontorbyggerier og etageboliger.

Når det gælder komplicerede byggerier, skal kommunerne i dag som led i deres byggesagsbehandling vurdere, om ansøgningen opfylder de tekniske krav til brandsikkerhed, energiforbrug og installation i bygningsreglementet.

Store forskelle

– Der opleves dog i dag betydelig forskel på, hvor hurtigt den tekniske byggesagsbehandling foregår i kommunerne, og hvilke dokumentationskrav, der i de enkelte kommuner stilles til kompliceret byggeri. De forskelligartede krav, der stilles i kommunerne, betyder, at der kan være stor forskel på, hvilke tekniske muligheder og løsninger der tillades fra kommune til kommune, understreger Hans Chr. Schmidt.

Produktivitetskommissionen peger derfor med sin rapport på, at byggesagsbehandlingen kan hæmme muligheden for at bruge standardiserede løsninger, nye materialer og processer i byggeriet, hvilket kan være en barriere for at øge produktiviteten.

På den baggrund foreslås Byggeloven ændret, så kommunerne ikke længere skal foretage en vurdering af de tekniske forhold i forbindelse med byggesagsbehandlingen af kompliceret byggeri.

Positiv modtagelse

Direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri er glad for, at det meget længe ventede forslag nu endelig bliver til virkelighed.

– Det er godt, at der nu kommer flere aktører på den tekniske byggesagsbehandling, og forslaget om en certificeringsordning har vi arbejdet på i Dansk Byggeri i flere år. Vi har ikke noget imod, at også kommuner kan certificeres på lige fod med eksempelvis private ingeniørfirmaer. Kommunerne holder fast i den lokalplanmæssige byggesagsbehandling, og i den retning er det en god idé med et fast gebyr, hvis kommunerne samtidig gør selve sagsbehandlingen gratis. Nu får vi den situation, at en byggeteknisk løsning, der er godkendt i én kommune, også gælder i andre kommuner, så der ikke skal laves nye og dyre byggetekniske sagsbehandlinger, hver gang man skal opføre et parcelhus med samme konstruktion. Det vil medføre, at byggeriet smidiggøres, effektiviseres og billiggøres, siger Michael H. Nielsen til Dagens Byggeri.

Relateret indhold