– Vi lægger asfalt, bygger bygninger og skaber infrastruktur. På den måde er vi med til at forme fremtidens samfund. I forlængelse af det er det helt naturligt for os at tage et ansvar for samfundet.
Sådan siger Louise Sjøntoft, HR Udviklingsdirektør i NCC, om det omfattende sociale engagement, som den store entreprenørvirksomhed viser på en lang række områder.
Blandt andet har NCC i samarbejde med Aarhus Kommune og Aarhus Tech etableret Virksomhedsskolen, som er målrettet unge, der er kørt sur i uddannelsesverdenen. Ved at kombinere skolegang med konkrete arbejdsopgaver på byggepladser bliver unge bragt tilbage på uddannelsessporet, og i alt er 97 unge kommet i uddannelse, 32 har fået en læreplads, og 14 er kommet i ordinært job.
Uddannelser skal tales op
NCC viser desuden stor velvilje til at tage lærlinge ind i virksomheden, og det er ifølge Louise Sjøntoft helt nødvendigt.
– I Danmark er erhvervsuddannelserne blevet talt ned gennem mange år, ligesom der bliver stillet spørgsmålstegn ved, hvordan digitaliseringen vil påvirke fremtidens produktionsformer. Men faktum er, at vores branche fortsat vil have brug for faglærte, siger hun.
Foruden indsatsen over for unge har NCC også arbejdet med at få flygtninge i job. Det er sket med initiativet Jobskolen, som skal gøre flygtninge med håndværksmæssig baggrund klar til at tage et job i byggebranchen.
Skaffer medarbejdere
NCC har en klar politik om, at virksomheden skal være socialt ansvarlig, men der er også andre gevinster at høste ved at engagere sig socialt.
– Vores initiativer er også en måde at udvide rekrutteringsgrundlaget på. Det bliver sværere og sværere at skaffe kvalificeret arbejdskraft, og vi er nødt til at tænke i nye baner. Derudover giver det også stor glæde og stolthed internt i NCC, når vi for eksempel ser de unge lykkes med en læreplads, siger Louise Sjøntoft.
Forbillede gennem flere år
Juryen bag CSR People Prize bemærker, at NCC arbejder målrettet med bæredygtighed på flere niveauer og har fokus på en række af FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling. Derudover fremhæves NCC som en foregangsvirksomhed, der gennem en årrække har inspireret andre til at tage et socialt ansvar.
CSR People Prize uddeles i to kategorier, dels til virksomheder med færre end 100 ansatte, dels til virksomheder med over 100 ansatte.
NCC samarbejder desuden med organisationen High:five om at hjælpe unge med en kriminel baggrund ud på arbejdsmarkedet. Eksempelvis har virksomheden indgået et samarbejde med Jyderup Fængsel, Erhvervsskolen og High:five om at opkvalificere indsatte til job i asfaltbranchen – og det virker.
Her er NCC med i hele opkvalificeringen af de indsatte, hvor kurserne gennemføres i fængslet. Flere deltagere fra forløbet er efterfølgende blevet ordinært ansat hos NCC.
NCC Danmark er nomineret i kategorien flere end 100 ansatte sammen med Elite Miljø og DK Company.
Prisen uddeles 7. november til CSR-konferencen Grib Verdensmålene!, som VFSA arrangerer i samarbejde med DI og Global Compact.