Nabohøringer i kommunens vold

Meget er overladt til kommunens skøn, når det skal vurderes, om der skal ske nabohøring ved byggerier eller ej.
Ofte er det et kommunalt skøn, om der skal en nabohøring. Foto: Colourbox.
Ofte er det et kommunalt skøn, om der skal en nabohøring. Foto: Colourbox.

Ifølge Byggeloven er kommunalbestyrelsen i de enkelte kommuner bygningsmyndighed. Det betyder, at det er kommunen, der træffer konkrete afgørelser i byggesager om eksempelvis byggetilladelse eller udstedelse af påbud.

Kommunerne har dog ansvaret for, at den nødvendige forberedelse af en sag finder sted, før der træffes en afgørelse. Men byggelovgivningen indeholder som udgangspunkt ikke særlige regler om partshøring i forbindelse med byggesager, oplyser klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) i et svar til Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti.

Hun ønsker at vide, hvordan en kommune skal sikre sig, at naboer tæt på nybyggeri bliver hørt, og om det er nok, at en kommune skriver det på deres hjemmeside.

Individuel interesse

Ministeren understreger dog, at efter Forvaltningsloven skal der ske partshøring af de borgere, som har “en væsentlig og individuel retlig interesse i en sag”:

– Det betyder, at såfremt en afgrænset kreds af borgere bliver mere intensivt berørt af en afgørelse end andre borgere, vil de som udgangspunkt have partsstatus. Om naboer til nybyggeri vil have partsstatus vil således altid bero på en konkret vurdering i forhold til det konkrete byggeri, der opføres. Hvis nybyggeriet kan medføre indbliksgener, skyggegener eller lignende, vil naboerne oftest være parter i byggesagen, og kommunen vil dermed skulle foretage partshøring af naboen, inden der meddeles byggetilladelse, oplyser ministeren.

Gummiparagraf

Samtidig slås det fast, at den eller de borgere, som kommunen ønsker at partshøre, skal gøres bekendt med muligheden for at fremkomme med en udtalelse til den pågældende sag:

– Det kan ikke ske ved en offentliggørelse på kommunens hjemmeside, slår ministeren fast.

Byggeloven indeholder dog en særlig regel om høring af naboer. Hvis kommunen i forbindelse med meddelelse af byggetilladelse dispenserer fra de bebyggelsesregulerende forhold, der er fastsat med henblik på at varetage naboernes interesser, skal kommunen oplyse naboerne til den pågældende ejendom om projektet og give naboerne en frist på to uger for at fremkomme med bemærkninger. Det gælder dog ikke, hvis kommunen i den konkrete sag skønner, at dispensation er uden større betydning for de pågældende naboer.

Desuden gælder Planlovens regler om nabohøring, dels når der opføres nyt byggeri i landzone, dels når opførelse af nyt byggeri kræver dispensation fra en eksisterende lokalplan, og dels når der vedtages en ny lokalplan, der giver en ret til at opføre et nyt byggeri.

Relateret indhold