MT Højgaard afleverer BIG-projekt på Aarhus Ø

Det ikoniske havnebyggeri AARhus med næsten 250 boliger er afleveret til Kilden & Mortensen.
AARhus rejser sig her bag havnebadet. Bygningens hjørner topper i forskellige højder, og er i det ene hjørne 20 etager højt og i det modsatte 14 etager højt. Pressefoto.
AARhus rejser sig her bag havnebadet. Bygningens hjørner topper i forskellige højder, og er i det ene hjørne 20 etager højt og i det modsatte 14 etager højt. Pressefoto.

Om projektet

  • Byggeriet har fundet inspiration i byhusene i Øgadekvarteret og karréerne på Frederiksbjerg kombineret med inspiration fra byens tårne og de hyggelige gader, torve, caféer og restauranter i Latinerkvarteret.
  • – Bygherre: Anpartsselskabet Kilden & Mortensen
  • – Totalentreprenør: MT Højgaard
  • – Arkitekt: Bjarke Ingels Group, BIG
  • – Rådgivende ingeniør: MOE
  • – Byggeperiode: 2016-2019

I næste måned kan Kilden & Mortensen – Rune Kilden og Michael Mortensen – foretage officiel indvielse af projektet AARhus på Aarhus Ø.

Men allerede fredag blev projektet afleveret fra entraprenøren MT Højgaard, som i totalentreprise har opført det omfattende byggeri, der i samlet boligareal er på 21.500 kvadratmeter. Hertil kommer store altaner på i alt 9.700 kvadratmeter, parkeringskælder på 11.000 kvadratmeter og beboerhus, badehuse og fællesområder på i alt 7.100 kvadratmeter.

AARhus er tegnet af Bjarke Ingels Group BIG og består af 247 lejligheder, 47 badehuse samt et beboerhus i et ikoniske byggeri ud mod havnen og havnebadet i Aarhus.

Bygningens hjørner topper i forskellige højder, og er i det ene hjørne 20 etager højt og i det modsatte 14 etager højt.

Det er byudvikler Rune Kilden, der sammen med Michael Mortensen fra Casa, står bag projektet.

– Det er et byggeri, der virkelig gør sig til, og som er et markant pejlemærke i Aarhus. Jeg vil gerne takke for det gode samarbejde og de gode løsninger i processen. Vi er imponerede over, hvordan hele teamet har samarbejdet og skabt en imponerende bygning, som vi alle kan være stolte af, siger Rune Kilden, der er byudvikler i Kilden & Mortensen.

Alle boliger forskellige

De store private tagterrasser rejser sig i store trin, der både skaber en optimal udsigt, privatliv og bidrager til bygningens ikoniske udseende.

MT Højgaard har haft totalentreprisen på det store byggeri, som er tegnet af BIG. Pressefoto.
MT Højgaard har haft totalentreprisen på det store byggeri, som er tegnet af BIG. Pressefoto.

Ingen af lejlighederne eller tagterrasserne er ens. I hver af de 247 lejlighed har køberne selv valgt materialer, og hver eneste terrasse har en ny radius, et nyt hjørne, og den kompleksitet er gået igennem i hele bygningen.

– Det er inspirerende at være med til at skabe et byggeri, som folk taler om. Det rører ved mennesker, og der er en helt særlig interesse for det, som er med til at skabe arbejdsglæde. Bygningens kompleksitet har desuden givet mulighed for at udtænke kreative løsninger. Monteringen af altanerne på facaden var yderst vanskelig, og derfor udviklede vi sammen med rådgivere og leverandører en omvendt altan, som desuden gav et mere stringent og elegant udseende, siger Niels Bank, der er seniorprojektchef i MT Højgaard.

Drone inspicerede byggeriets tag

I det udvendige byggeri er der lagt vægt på et meget enkelt materialevalg, som består af stål, beton, én træsort og sedum. Det gjaldt også, da der skulle taq på den del af bygningen, som sidder øverst på to orangerier i penthouselejlighederne:

– Det var egentlig planen at lægge tagpap, men det forstyrrede det enkle materialeudtryk. Derfor sendte vi en drone op for at vurdere mulighederne, og for at skabe en enkel og gennemgående materialeoplevelse, også fra luften, valgte vi også at lægge sedum dér, siger Niels Bank.

Det er et byggeri, der virkelig gør sig til, og som er et markant pejlemærke i Aarhus.

Relateret indhold