Kraftvarmeværkerne i Danmark omlægger i disse år til grøn energi. Når kul og naturgas skiftes ud med biomasse, kan det også aflæses som øget byggeaktivitet. Den nyeste rapport fra Byggefakta viser ifølge Dansk Halbyggeri, at der på blot et år er sket mere end en tredobling af byggeinvesteringer inden for energi og renovation. Dermed udgør energi og renovation nu 11 procent af totalmarkedet for byggeri, hvilket er en stigning på 5,9 milliarder kroner siden sidste år. Det oplyser halentreprenøren i en pressemeddelelse.
Det forventes ifølge Dansk Halbyggeri, at biomasse i 2020 vil have erstattet 1,6 millioner tons kul siden 1990 og have reduceret naturgasforbruget med 55 procent siden årtusindeskiftet. Dermed bliver kraftvarmeværkerne en vigtig hjørnesten i fremtidens grønnere energisystem.
Løbende behov
Hos Dansk Halbyggeri, der har opført Hillerød Kraftvarmeværk, nikker man genkendende til udviklingen på området.
– Samtidig med nybyg og ombyg af de gængse kraftvarmeværker, der ønsker at konvertere til biomasse, vil der jo også løbende være behov for tilbygning og udvidelser af eksisterende biomasseanlæg. Vi skal for eksempel bygge for Aarhus Kommune, hvor det biomassefyrede kraftvarmeværk i Lisbjerg har opgraderet på værkets materiel, og de ønsker derfor at lave en tilbygning, der kan rumme det nye udstyr. Så den markante stigning inden for byggeri til energi og renovationssektoren overrasker mig faktisk ikke, lyder det fra Mogens Laustsen, Dansk Halbyggeri.
Hillerød Kraftvarmeværk er et eksempel på et grønt, biomassefyret kraftvarmeværk, der gør brug af ORC-teknologien, der er en ny avanceret og international fjernvarmeteknologi. Anlægget vil spare miljøet for 55.000 ton CO2 og er et eksempel på den grønne omstilling i Danmark.