Miljøministeren favoriserer kommunalt ejede selskaber

Lov skal være en hjælp til økonomisk trængte boligejere. Men det hjælper også til, at kommunalt ejede spildevandsselskaber kan udkonkurrere private virksomheder.
Forslaget fra miljøministeren er en økonomisk hjælp til trængte husejere - men det favoriserer kommunalt ejede spildevandsselskaber, mener Niels Nielsen. Foto: Colourbox.
Forslaget fra miljøministeren er en økonomisk hjælp til trængte husejere - men det favoriserer kommunalt ejede spildevandsselskaber, mener Niels Nielsen. Foto: Colourbox.

– Det er ideologi, når miljøministeren under dække af miljøhensyn giver offentligt ejede selskaber mulighed for at udkonkurrere private…

Så konkret bedømmer branchedirektør Niels Nielsen fra Danske Anlægsentreprenører forslaget fra miljøminister Kirsten Brosbøl (S) om at komme økonomisk svagt stillede husejere til hjælp, så de ikke behøver at blive mødt med straffesager, fordi de ikke kan betale udgifterne ved påbud om etablering af kloakering.

– Miljøministeren tænker mere på at skabe en støtteordning for kommunalt ejede spildevandsselskaber end at understøtte en forbedring af miljøet. Miljøministeren favoriserer kommunalt ejede selskaber, siger Niels Nielsen til Dagens Byggeri.

Illusorisk kontrolbud

Lovforslaget giver ifølge Niels Nielsen mulighed for, at de kommunalt ejede spildevandsselskaber kan udvikle sig til entreprenørselskaber:

– Forslaget indebærer nemlig også, at de kommunalt ejede spildevandsselskaber kan overtage ansvaret for drift og vedligeholdelse af alle eksisterende private stikledninger.

– Der står ganske vist, at vil man have en sådan abonnementsordning som spildevandsselskab, skal opgaven konkurrenceudsættes. Men der ved vi jo godt af bitter erfaring fra kommunernes kontrolbud, at det ikke er en reel konkurrence. Det er illusorisk at tro, at man er oppe i en lige konkurrence. Og i denne situation er det endnu værre end med kommunernes kontrolbud, hvor der findes et cirkulære, de burde følge. Det ved vi ganske vist, at de ikke gør, men et sådant cirkulære findes ikke for de kommunale spildevandsselskaber, der har en monopolstilling. Miljøministerens forslag rummer ikke krav om, hvilke omkostninger spildevandsselskaberne skal indregne i deres tilbud i konkurrence med de private virksomheder…

Vi har autorisation

Han kalder det “uskønt – hvis man skal være lidt venlig over for miljøministeren”, at loven åbner for, at de kommunalt ejede spildevandsselskaber kan optræde som entreprenører, og at de skal favoriseres i konkurrencen med de private entreprenører om opgaverne:

– Der fremhæves flere steder i bemærkningerne til lovforslaget, at ejendomsejerne med for-slaget slipper for besværet med at indhente tilbud på arbejdet fra private kloakmestre, og at forslaget endvidere giver mulighed for at udnytte spildevandsselskabernes viden om, hvornår og hvordan ledninger m.v. skal repareres og udskiftes. Den viden har de private autoriserede kloakvirksomheder bestemt også, blandt andet fordi de er autoriserede på området og lever op til Sikkerhedsstyrelsens krav til autoriserede virksomheder, fortsætter branchedirektøren.

Ærgerlig bivirkning

Han mener derfor, at konsekvenserne af loven, der er præsenteret som værende en hjælp til økonomisk trængte ejendomsejere, i lige så høj grad bliver en hjælp til de kommunalt ejede spildevandsselskaber, så de kan udkonkurrere de private virksomheder:

– Det er ærgerligt, at miljøministerens gode initiativ med at sætte fokus på et vigtigt område i relation til miljøet ender med at give de kommunalt ejede spildevandsselskaber mulighed for at drive entreprenørvirksomhed i konkurrence med private virksomheder, og det oven i købet med en urimelig skævvridning af konkurrencen, slutter branchedirektør Niels Nielsen fra Danske Anlægsentreprenører.

Relateret indhold