Flere end hver fjerde virksomhed i bygge- og anlægsbranchen oplever lige nu mangel på arbejdskraft som en produktionshæmmende faktor.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Henset til tidspunktet på året ligger manglen på arbejdskraft på det højeste niveau i 10 år, men alligevel er omkostningerne til arbejdskraft foreløbig ikke stukket af.
Det skriver Cembrit og Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.
Siden 2012 er priserne på arbejdskraft dog steget hurtigere end priserne på materialer, men det er stort set isoleret til arbejdskraft på jord- og beton-området samt tømrerområdet.
Modsat er omkostningerne til eksempelvis maler-produkter og el-artikler faldet de seneste år, og det er dermed en del af forklaringen på den større prisforskel på henholdsvis arbejdskraft og materialer.
Formildnende omstændigheder
Hos Dansk Byggeri begrunder cheføkonom Bo Sandberg fraværet af stor bekymring med en række formildnende omstændigheder, som eksempelvis den udprægede konkurrence i bygge- og anlægsbranchen. Den er nemlig ifølge Bo Sandberg med til at holde prisudviklingen på arbejdskraft og materialer på et moderat niveau.
– Vi ser stigende vanskeligheder med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Det er helt klart sælgers marked så langt øjet rækker. Men en kombination af flere nyuddannede, seniorer, der bliver længere tid på arbejdsmarkedet, udenlandsk arbejdskraft samt stigende industrialisering og digitalisering gør tilsammen, at udfordringen kan håndteres., siger Bo Sandberg.
Bo Sandberg understreger afslutningsvis, at arbejdsomkostningerne fortsat indgår med en væsentlig lavere vægt i det samlede byggeomkostningsindeks for boliger, end materialerne gør. For mens arbejdsomkostningerne alene tegner sig for 28,7 procent, tegner materialerne sig for 71,3 procent.