Der tegner sig et flertal på Christiansborg for at forlænge boligjobordningen – også kendt som håndværkerfradraget.
Ikke overraskende er det noget, som får interesseorganisationer med videre på mærkerne.
I går kunne man på Dagens Byggeri læse en kommentar fra administrerende direktør fra Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.
– Vi foreslår nu at gøre en ny ordning permanent. Hidtil har vi haft ordningen kørende for et par år af gangen, hvilket har skabt uhensigtsmæssige stop-and-go effekter. Det har også medført usikkerhed omkring ordningen, så den ikke udfolder sit fulde potentiale, da folk ikke nødvendigvis når at omlægge deres adfærdsmønstre for en kort periode, skrev han.
Det får opbakning fra Danske Byggecentre.
– Det er kun godt, at der tegner sig et flertal for at forlænge boligjobordningen, men for virkelig at gavne dansk økonomi, mener vi, at der skal arbejdes mod en permanent løsning, siger Palle Thomsen, administrerende direktør i Brancheforeningen Danske Byggecentre.
Sort arbejde
Håndværksrådet ønsker at udvide ordningen, for at bekæmpe sort arbejde.
– Vi foreslår at udvide håndværkerfradraget og gøre det permanent, fordi vi kan se af erfaringerne fra Sverige, at et højere fradrag giver en større effekt. I Sverige er der tale om, at håndværksarbejde for mere end én milliard kroner, nu bliver beskattet i stedet for at gå ned i baglommen på dem, der arbejder sort, siger Ane Buch, direktør i Håndværksrådet.
Mindre sort arbejde er dog ikke den eneste fordel ved håndværkerfradraget, mener rådet.
– Vi må heller ikke glemme, at håndværkerfradraget giver effekter, der minder om topskattelettelser, fordi det gør det mere attraktivt at lægge nogle ekstra timer på arbejdet, frem for at stå og slå søm i derhjemme. Samtidig holder det hånden under beskæftigelsen i landdistriktsområderne, hvor håndværkerne ikke kan byde ind på store milliardprojekter, som i København, men er afhængige af, at hr. og fru Jensen har råd til at få gjort noget ved huset, siger Ane Buch, direktør i Håndværksrådet.
Klimaforandringer
Hos brancheforeningen Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E) er der også stor glæde over, at der nu tegner sig et flertal for en videreførelse af håndværkerfradraget.
Foreningen forslår, at ordningen understøtter udfordringer med eksempelvis klimaforandringer, cirkulær økonomi og sort arbejde.
– Når vi spørger vores medlemsvirksomheder om deres oplevelse af boligjobordningen, hvor især forbedring af kloakinstallationen og klimatilpasning er relevant i forhold til håndværkerfradraget, er det helt entydige svar, at ordningen er en succes. Derfor er vi selvfølgelige glade for nyheden om, at der er ved at samle sig et flertal for en videreførelse af ordningen, siger konsulent Søren Christensen fra DM&E.
DM&E ser gerne fradraget øget til et højere beløb, men vigtigere er de arbejder, der er fradragsberettiget. Foreningen ser gerne, at ordningen understøtter nogle af de udfordringer, som branchen oplever.
Udvid den grønne profil
Tekniq, der repræsenterer de danske installationsvirksomheder, vil også udvide ordningen, men de mener samtidigt, at man ikke må glemme den grønne profil.
– Man bør endda overveje at øge fradraget betragteligt og give mulighed for at fratrække ikke kun arbejdstimer, men også materialer. Især materialeudgiften er betragtelig, når man for eksempel skal have udskiftet et oliefyr med et jordvarmeanlæg. Så hvis vi skal leve op til de opstillede klimamål, skal vi have en ordning, der giver de private boligejere et tilstrækkeligt stort incitament til at omsætte de grønne drømme til virkelighed, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq.