Lovgivning i kraft før papirerne er klar

Minister Carsten Hansen vil ikke garantere, at dokumenterne til den nye lejelov er klar, når den træder i kraft til sommer.
Administrerende direktør Torben Christensen fra Ejendomsforeningen Danmark mener, at kvaliteten af de private boliglejemål forringes, hvis dokumenterne til den nye lejelov ikke er klar, når loven træder i kraft. Foto: Sten Wrem.
Administrerende direktør Torben Christensen fra Ejendomsforeningen Danmark mener, at kvaliteten af de private boliglejemål forringes, hvis dokumenterne til den nye lejelov ikke er klar, når loven træder i kraft. Foto: Sten Wrem.

Det bør være enhver borgers og virksomheds ret, at lovgivning og dertil hørende papirer er på plads, når loven træder i kraft.

Men ifølge by-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) er det ikke helt sikkert, at dokumenterne til den nye lejelov er klar, når loven træder i kraft.

Problemet er, at der vil være en periode, hvor man som udlejer og lejer ikke kan navigere, fordi den gældende lovgivning er ophævet, og den nye lovgivning ikke er på plads.

Torben Christensen Administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark

Planen er, at den nye lov skal træde i kraft den 1. juli 2015, men da lovforslaget i sidste uge var til 2. behandling, ville by- og boligminister Carsten Hansen ikke stille en garanti for, at alle detaljer som eksempelvis bekendtgørelser, typeformularen til lejekontrakten, vejledninger og blanketter når at komme på plads inden den 1. juli.

Kvaliteten forringes

Det går ud over det private lejemarked, hvor nye lejeaftaler kan ende i juridiske problemer, mener Ejendomsforeningen Danmark.

Et flertal i Folketinget bakker op om ændringerne i loven, der ifølge administrerende direktør Torben Christensen fra Ejendomsforeningen Danmark blandt andet fastslår, at kvaliteten af de private boliglejemål forringes, så lejerne ikke længere kan flytte direkte ind i et lejemål.

– Alle erfaringer viser ellers, at lejerne er meget glade for at overtage et nyistandsat lejemål. Problemet er, at der vil være en periode, hvor man som udlejer og lejer ikke kan navigere, fordi den gældende lovgivning er ophævet, og den nye lovgivning ikke er på plads. Det vil få konsekvenser for mange mennesker, fordi indgåelse af nye lejeaftaler vil medføre stor usikkerhed. Det risikerer at gå rigtig galt, siger Torben Christensen videre.

Valg kan komme på tværs

Hvornår statsminister Helle Thorning-Smith trykker på valgknappen, ved hun kun selv, men hvis der bliver valg, inden foråret er omme, bekymrer det Ejendomsforeningen Danmark, at Carsten Hansen ikke vil komme med en garanti for, at detaljerne i den nye lejelov kommer på plads.

– Et folketingsvalg vil betyde, at alt arbejde med den nye lejelov og de udfyldende regler vil gå i stå i tre til fem uger. Udlejerne kan ikke administrere de nye komplicerede og meget uklare regler, hvis der ikke er klarhed om, hvordan man skal forstå dem. Der er i forvejen en stor usikkerhed i branchen omkring, hvordan man skal administrere de nye regler. Vores medlemmer kan ikke sove trygt om natten, som tingene står nu, siger Torben Christensen.

Relateret indhold