Lønningerne stiger mindre end i starten af året

Lønningerne steg ikke så meget i 2. kvartal i år, som de gjorde i året tre første måneder. Det viser udviklingen på det samlede DA-område. Inden for byggeriet er det især færre overarbejdstimer, der har fået lønstigningerne til at falde.
Mindre genetidsbetaling er en af hovedforklaringerne på, at lønudviklingen ikke sker i samme hast som i sidste kvartal, lyder det fra Bo Sandberg. Foto: Ricky John Molloy.
Mindre genetidsbetaling er en af hovedforklaringerne på, at lønudviklingen ikke sker i samme hast som i sidste kvartal, lyder det fra Bo Sandberg. Foto: Ricky John Molloy.

sPå DA’s område, der omfatter fremstillingsindustrien, servicebranchen og bygge- og anlægsbranchen, faldt lønstigningerne en smule fra 2,5 procent i 1. kvartal til 2,4 procent i 2. kvartal. Og det største fald var i byggeriet, hvor lønstigningerne dykkede fra 3,4 til 3,1 procent.

– Det lyder måske ikke så meget med en årlig lønstigning på 2,4 procent. Men med den meget lave inflation på under én procent, får lønmodtagerne flere penge mellem hænderne. Udviklingen i reallønnen er tæt på det højeste niveau siden finanskrisen, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.

Helt overordnet er økonomien gunstig. Den lave inflation og rente giver sammen med den mere moderate udvikling i lønningerne en balanceret fremgang i reallønnen. Det giver plads til at privatforbruget stiger, samtidig med at virksomhederne kan bevare deres konkurrenceevne.

Tegn på lidt mindre pres på arbejdsmarkedet

– De nye løntal fra DA tyder på, at presset på byggeriets arbejdsmarked er aftagende. Også andre nøgletal peger i øjeblikket i samme retning. Man skal dog være varsom med at konkludere alt for håndfast på et enkelt kvartals faldende lønudvikling, siger Bo Sandberg.

Byggeri og anlæg bliver i høj grad påvirket af konjunkturerne, og i år er det knap så svært for virksomhederne at skaffe de nødvendige medarbejdere, som det var sidste år.

– Det er værd at notere, at det seneste kvartals fald i byggeriets lønstigninger først og fremmest skyldes, at arbejdsgiverne har udbetalt færre genetillæg. Det vil sige, at der bliver udført mindre overarbejde nu end i de foregående kvartaler, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Relateret indhold