En ny undersøgelse udført af analyseinstituttet YouGov for Dansk Byggeri viser, at det nu afskaffede håndværkerfradrag på op til 15.000 kroner per person, i omkring halvdelen af tilfældene har været den direkte årsag til at opgaven blev ført ud i livet.
Undersøgelsen er baseret på 6.918 interview med danskere i alderen 18-74 år. Her svarer næsten halvdelen af dem, der sidste år brugte ordningen, at de har sat nye opgaver i gang eller udvidet planlagte byggeprojekter på grund af skattefradraget.
Det er klar snak det her, og så kan regeringen med skatteministeren i spidsen sige nok så mange gange, at ordningen ikke gør nogen forskel, men her er danskerne åbenbart ikke enige.
Erhvervspolitisk chef Torben Liborius Dansk Byggeri
Ikke enige brugere
– Kort og godt kan man sige, at når danskerne skal bedømme BoligJob-ordningen, er konklusionen meget klar: Et lille skattefradrag på 15.000 kroner gør en stor forskel. Det er klar snak det her, og så kan regeringen med skatteministeren i spidsen sige nok så mange gange, at ordningen ikke gør nogen forskel, men her er danskerne åbenbart ikke enige, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.
21 procent af de danskere, som har brugt ordningen til at sætte gang i nye byggeprojekter, svarer, at hvis ikke BoligJob-ordningen havde været der, så ville de have fået udført opgaven sort.
– Det er jo en ganske pæn del, når vi tager i betragtning, at næsten 570.000 i løbet af sidste år har brugt ordningen. Og vel at mærke i hele landet. Der kan laves nok så mange skrivebordsanalyser af ordningens effekt på sort arbejde, men med denne spørgeundersøgelse tyder alt på, at ordningen har været med til at gøre det mindre attraktivt at få lavet sort arbejde, siger Torben Liborius og påpeger, at også det mærker de små håndværksmestre allerede nu:
– Flere af dem er begyndt at få forespørgsler efter arbejde udført uden regning. Og det er jo på godt jysk træls, at være nødt til at sige nej til at udføre opgaven sort og så vide, at arbejdet formentlig bliver udført alligevel.