Venstres formand og Danmarks måske kommende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, talte ved Håndværksrådets repræsentantskabsmøde blandt andet om SMV’ernes vigtighed for at skabe vækst i Danmark, og han påpegede blandt andet, at det er hos SMV’erne, at fremtidens vækst først og fremmest skabes:
– Det er der, de mange arbejdspladser eksisterer. Vi kan se et meget tydeligt mønster disse år, hvor de store og eksportorienterede danske virksomheder klarer sig rigtig godt, og er kommet hurtigere ud af krisen end andre, men de skaber ikke rigtigt flere arbejdspladser i Danmark. Tværtimod skruer de ned herhjemme, samtidig med at de vokser. De er træklokomotiver, men skal der skabes flere arbejdspladser, er det i de små og mellemstore virksomheder, sagde Lars Løkke Rasmussen til Dagens Byggeri.
Det bekymrer mig, at der er virksomheder, der giver overenskomstmæssig løn, men alligevel har svært ved at rekruttere dansk arbejdskraft.
Lars Løkke Rasmussen, formand for Venstre
Kræse om familieejet
Han påpegede blandt andet behovet for de kommende år at “kræse noget mere om familieejet” og advarede mod at gøre det vanskeligere at generationsskifte:
– De kommende år står vi over for et rekordstort antal generationsskifter, der risikerer at tappe levedygtige virksomheder for kapital, sagde han blandt andet.
Lars Løkke Rasmussen understregede samtidig, at en af årsagerne til, at en ny regering vil genindføre BoligJobordningen, skyldes, at det også skaber flere lærlingepladser, da det især er de mindre virksomheder, der påtager sig uddannelsesansvaret.
En af de tilstedeværende pegede på, at “de store virksomheder har misforstået det der med at tage lærlinge”:
– De tror, at det betyder, at de skal tage de lærlinge, vi andre uddanner, sagde han.
Social dumping
Lars Løkke Rasmussen understregede i øvrigt over for Dagens Byggeri, at en regering under hans ledelse ikke vil tilbagerulle de initiativer, den nuværende regering har taget mod social dumping:
– Vi har ingen planer om at rulle noget tilbage. Vi har det politiske grundsyn, at man skal spille efter reglerne. Men det bekymrer mig, at der er virksomheder, der giver overenskomstmæssig løn, men alligevel har svært ved at rekruttere dansk arbejdskraft. Jeg besøgte forleden et skovbrug og så lønsedlerne. Der havde medarbejderne en gennemsnitlig timeløn på 160 kroner, og det er ikke social dumping. Men de havde ikke en eneste dansk ansat, sagde Lars Løkke Rasmussen.
Dårlig undskyldning
Han advarede mod at bruge social dumping “som en undskyldning for, at vi har indrettet vores arbejdsmarked på en uhensigtsmæssig måde:
– Gevinsten for danskere ved at tage den type arbejde er for lille. Derfor skal vi have en jobreform, hvor vi sætter skatten ned for folk med små arbejdsindkomster, så det også for danskere kan betale sig at tage arbejde på mindstelønnen, der i dag i al for stor udstrækning i dag tages af folk udefra, slutter Lars Løkke Rasmussen.