Alle kommuner vånder sig i øjeblikket under trykket fra flygtningestrømmen, der skaber problemer med hensyn til at skaffe tilstrækkeligt med boliger.
Men ifølge Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen står160.000 tomme boliger og forfalder, og af disse er mange direkte nedrivningsmodne. Men en del af de resterende boliger kan være til gavn, når kommunerne leder efter egnet plads til flygtninge. Han ser samtidig en mulighed for, at der kan skaffes opgaver til byggebranchen, når en del af disse tomme boliger skal istandsættes.
Vi skal tænke på de ubeboede boliger som en ressource i indsatsen for at finde boliger til nyankomne flygtninge.
Lars Storr-Hansen Adm. direktør, Dansk Byggeri
– Boliger, der står ubeboet i længere perioder, får hurtigt små skavanker, som skal udbedres, men med mindre reparationer bliver boliger som disse fuldt ud beboelige igen. Ifølge SBi’s undersøgelse fra 2013 er cirka halvdelen af de 160.000 ubeboede boliger nedrivningsmodne, fordi de har stået tomme så længe, at det ikke er meningsfuldt at udbedre de skader, husene har fået med tiden, forklarer Lars Storr-Hansen.
Boligerne er en ressource
Han noterer, at den resterende halvdel af boligerne kan anvendes, og det vil der være fornuft i, idet tomme boliger i en landsby skæmmer bybilledet og trækker byen i en nedadgående spiral, hvor bylivet langsomt dør ud.
– Vi skal i stedet tænke på de ubeboede boliger som en ressource i indsatsen for at finde boliger til nyankomne flygtninge. Det kan være win-win for kommunerne, der naturligvis skal vurdere, om boligens beliggenhed i forhold til blandt andet offentlig transport er egnet til flygtninge, siger Lars Storr-Hansen, der vurderer, at hvis bare halvdelen af de forfaldne boliger har en egnet placering, så kan det give flere end 40.000 boliger til flygtninge på landsplan – mange flere end der er behov for i øjeblikket.
Til at betale
Lars Storr-Hansen siger til Dagens Byggeri, at de pågældende boliger, når de er sat i stand, for de flestes vedkommende også vil have en økonomi, der gør de fleste flygtninge i stand til at betale huslejen, ligesom det vil styrke integrationen, at flygtningene kommer ud i områder, hvor de kommer mere i direkte kontakt med befolkningen.
– Det vil være et supplement til de øvrige aktiviteter i kommunerne, hvor der gøres meget for at skaffe midlertidige boliger til flygtningene. Det gælder blandt andet brugen af højkvalitets-pavilloner, slutter Lars Storr-Hansen.