Siden Covid-19-pandemiens start i 2020 har antallet af konkurser i bygge- og anlægsbranchen været stigende, og det er en udvikling, der ser ud til at fortsætte.
Læs også: Cheføkonom: Byggeriet går et hårdt år i møde
Tal fra Danmarks Statistik viser, at 708 aktive virksomheder i branchen har måttet dreje nøglen om i de første 11 måneder af 2023, og ifølge seniorøkonom Lasse Lundqvist, Prognosecenteret, betyder det samtidig, at konkursbølgen overgår finanskrisen i 2009:
– Branchen oplever systematisk kraftigere konjunkturudsving, men over de seneste år har branchen oplevet den ene særlige udfordring efter den anden, fortæller Lasse Lundqvist.
Læs også: Økonom: Boligejernes skatterabat vil koste vækst og velstand
Seniorøkonomen henviser bl.a. til stigende materialepriser og forsyningsproblemer:
– Flere af de udfordringer, som bygge- og anlægsbranchen stod overfor, er nu blevet effektivt håndteret og udgør ikke længere en betydelig trussel for branchen. For at imødegå disse udfordringer har branchen imidlertid været nødt til at optage gæld.
Lasse Lundqvist påpeger, at branchen samlede bankgæld i oktober 2023 lå på 26,0 mia. kroner – 2,5 mia. kroner mere end marts 2020, hvor pandemien startede.
Vigtig indikator for økonomisk sundhed
Han fortæller videre, at den gennemsnitlige effektive rente for ikke-finansielle selskaber samtidig er steget voldsomt og nu ligger på 6 % pr. år. Det svarer til en rentestigning på 3,8 %-point sammenlignet med pandemiens start. Ydermere betyder det, at branchens renteudgifter i oktober 2023 lå på omkring 1,5 mia. kroner pr. år.
Læs også: 40 pct. flere konkurser: Disse kommuner er hårdest ramt
Og uden udsigt til, at centralbankerne lemper renteniveauet foreløbig, vurderer Lasse Lundqvist, at flere virksomheder vil være nødsaget til at dreje nøglen om:
– Generelt set er bygge- og anlægsbranchen en ledende indikator for den overordnede økonomi, og denne udvikling er dermed et kraftigt signal om økonomisk afmatning, siger han og tilføjer:
– Konkurser i byggebranchen udgør en advarsel for den generelle økonomi, og nedgangen i byggeaktivitet kan indikere økonomisk svækkelse og påvirke investeringer, arbejdsmarkedet og forbrugertillid.