Top og bund
- 1: Billund (3)
- 2: Thisted (6)
- 3: Holstebro (2)
- 4: Skive (10)
- 5: Horsens (5)
- 94: Ishøj (93)
- 95: Kerteminde (94)
- 96: Albertslund (95)
- 97: Glostrup (89)
- 98: Rødovre (96)
Kommunerne bliver stadigt mere erhvervsvenlige.
Det er hovedkonklusionen i Dansk Byggeris seneste erhvervs- og byggeanalyse, som man netop har løftet sløret for. Her sammenligner man kommunernes indsats på områder som skattetryk, byggesagsbehandlingstid og adgang til genbrugspladser med mere, og den generelle tendens er, at alle løfter sig. I særdeleshed Københavns Kommune, som springer fra plads nummer 86 (af 98) til plads nummer 52. En flot udvikling ifølge Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri.
– Det, vi kalder erhvervsvenligheden, rykker sig i en positiv retning hvert år, og det er dejligt at se, at landets største kommune rykker med, siger han.
København får ros for tre ting i særdeleshed. Man er blevet bedre til at få langtidsledige i arbejde, man har afskaffet gebyr ved byggesagsbehandling, og så har man systematiseret de komunale udbud, så det er blevet mere enkelt at byde ind på opgaver.
– Det er alt sammen meget positivt, siger Lars Storr-Hansen:
– Man har virkelig arbejdet ihærdigt med at forbedre forholdene for byggeriet og erhvervslivet generelt.
Jyder basker sjællændere
Men træerne vokser ikke ind i himlen for København – og i særdeleshed ikke for omegnen.
Det er stadig jyderne, som sætter sig tungt på de mest prominente pladser i opgørelsen. Billund indtager førstepladsen for tredje gang, siden man for syv år siden begyndte at udgive erhvervs- og byggeanalysen. En bedrift som Lars Storr-Hansen er behørigt imponeret over.
– Der skal lyde et stort til lykke til Billund herfra. Der er bare nogle kommuner, som er bedre til at gøre sig attraktive for erhvervslivet, og der er Billund blandt de bedste, siger han.
Billund er bedst til samlet set at køre med lav erhvervsbeskatning. Desuden er man nummer to målt på udbudspolitikken, hvor de kriterier, der tæller, blandt andet er beløbsgrænsen for arbejdsgarantier såvel som information i forbindelse med offenliggørelsen af udbud. Der er desuden kun jyske kommuner i top ti. Direktøren har et bud på, hvad det skyldes:
– I Vestjylland er der ikke meget, som kommer af sig selv. Den mentalitet lader til at blive afspejlet i lokalpolitikernes vilje til at tiltrække virksomheder og sikre et erhvervsvenligt klima, lyder det.
Kun det målbare
Skulle man have en anke mod undersøgelsen, kunne det være, at det byggede miljø ikke figurerer i tabellerne. Billund, der som nævnt er bedst i analysen, vil kun få mene, er Danmarks smukkeste by endsige den mest elegant indrettede.
Det forholder Dansk Byggeri sig dog ikke til, siger Lars Storr-Hansen – af en ganske særlig årsag.
– Vi medregner kun det målbare. Jordnære ting som byggesagsgebyrer og indkomstskatter. Det er straks sværere, når det kommer til arkitektur og det byggede miljø. Der er ikke mange objektive kriterier at måle på, forklarer han.
Følg Dagens Byggeri de kommende dage og få flere reaktioner på analysen.