Klimafokus når nye højder

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2019 - og frem mod 2020. I dag administrerende direktør Jesper Nygård, Realdania.
Administrerende direktør Jesper Nygård, Realdania. Foto: Niels Hougaard.
Administrerende direktør Jesper Nygård, Realdania. Foto: Niels Hougaard.

Hvad har for dig og din organisation kendetegnet 2019?

FN’s verdensmål – og særligt klima – har fyldt meget i Realdania i 2019. Vi arbejder for en række af Verdensmålene, som passer med vores arbejdsfelt – nemlig det byggede miljø. Det er bl.a. målet om bæredygtige byer og lokalsamfund og klima-målet.

Alle verdensmålene er rigtig vigtige, men klima er bare lige nu det, der haster allermest – og hvor vi er nødt til at kunne skabe en forandring meget hurtigt. Og efter FN’s nyeste rapport om de såkaldte “tipping points” har vi endnu mere travlt. Mange af de lavt hængende frugter er allerede plukket, så herfra bliver det sværere og gør måske mere ondt på den enkelte borger, virksomhed, by og nation.

Den helt store begivenhed for både Realdania og jeg selv i 2019 var, da det globale bynetværk C40, som vi støtter strategisk sammen med to internationale fonde, afholdt deres borgmestertopmøde i København. Det var en kæmpe cadeau til hovedstaden og til hele Danmark, at C40 valgte at holde mødet her. København er jo ikke en megaby ligesom de andre i netværket, men byen er medlem, fordi det er en særlig innovativ klima-by.

Det var en fantastisk begivenhed, hvor der var fokus på at sætte handling bag ordene. 2.300 mennesker deltog i det officielle topmøde, og så var der en masse åbne events rundt om mødet, som københavnere og andre kunne deltage i. Blandt de aftaler, der blev lavet på mødet, var en Global Green New Deal, som erklærer en global klimanødstilstand og forpligter byerne til at sætte klima i centrum af alle beslutninger. Alle C40’s 94 medlemsbyer er med i denne aftale. Det blev også besluttet, at alle C40-byer skal etablere et unge-klimaråd. Og så var der aftaler mellem grupper af byer om bl.a. madspild og luftforurening.

Under topmødet offentliggjorde både Realdania og den danske stat et forsat strategisk partnerskab med C40 over de næste fem år. En samlet bevilling fra Danmark og til byernes globale klimaarbejde på samlet set knap 240 millioner kroner frem til 2025.

2019 var også året, hvor Realdania sammen med C40 og tænketanken Concito tog initiativ til en slags dansk version af C40-arbejdet. 20 danske kommuner er i pilotprojekter i gang med at udarbejde ambitiøse klimaplaner i stil med C40-byernes. Målet med Realdanias støtte til både C40 og dette DK2020-projekt er at sikre, at viden fra det globale klimaarbejde kommer danske kommuner og byer til gode, og at danske kommuner også kan inspirere den anden vej. Det skete i 2019 f.eks. i kataloget Cities100, hvor de 100 bedste klimaløsninger fra hele verden bliver udpeget. Her var seks løsninger fra fem danske byer med i 2019 – og det er jo vildt flot.

Der er sket rigtig mange andre vigtige ting i “vores butik” i det forgangne år. Vi bidrager lige nu til omkring 800 store og små igangværende indsatser rundt omkring i landet.

Lad mig give et par eksempler fra 2019. Vi indviede Lille Langebro i København, Folkemødehuset i Allinge og Solnedgangspladsen i Skagen. Beboerne flyttede ind i det første af en række nye seniorbofællesskaber, som vi har bidraget til. I Aalborg fik vi valgt det projekt, der skal omdanne de gamle spritfabrikker i Aalborg til et nyt kunstcenter. I kampagnen Byerne og det stigende havvand fik de første kommuner støtte til projekter, der både skal sikre byerne mod havvand og samtidig skabe bedre by- og havnemiljøer. Og så var der i vores kampagne Underværker en lang række ildsjæle over hele landet, der fik et bidrag til at skabe gode lokale fællesskaber for fremtiden.

Hvilke forventninger har du til 2020?

Jeg tror fortsat, at Verdensmålene og det at implementere dem i det daglige arbejde, vil fylde meget mange steder i samfundet. Både i det offentlige og det private. Vi har arbejdet seriøst med klimaet og effekterne af klimaforandringerne i efterhånden mange år.

Det er meget glædeligt at opleve, at dagsordenen flytter sig på næsten alle niveauer – og er blevet en dagsorden for os alle. Det kommer til at betyde et afgørende gennembrud for indsatsen. Også den historiske danske klimalov – aftalt med næsten alle partier i det danske Folketing – viser ny erkendelse, markant styrkede ambitioner, nye tider og en enestående bred opbakning. Det er ret fantastisk.

I 2020 kommer der endnu mere fokus på bæredygtighed og på en bedre adfærd på en lang række centrale felter i vores samfund.

Det gælder også i byggeriet, hvor der aldrig har været mere debat om bæredygtighed, end der er i øjeblikket. Og svarene er jo ikke enkle i forhold til den sektor, der både i Danmark og globalt står for en væsentlig del af både CO2-udledningen og affaldsproduktionen.

Og lad os nu bare sige det, som det er: Vi kender faktisk ikke løsningen og svarene på problemet endnu. Selv de mest bæredygtige byggerier, vi kan opføre i dag, bruger for meget af klodens kapacitet. Byggematerialer er noget af det, der afsætter det største klimaaftryk, og det er ikke realistisk at klare fremtidens behov udelukkende ved at renovere det eksisterende. Så vi står altså med en kæmpe udfordring her.

Realdania understøtter en lang række initiativer der peger frem mod vores mål om at fremme sundt, effektivt og bæredygtigt byggeri. Vi har bl.a. en større indsats i gang, der skal understøtte innovationen i byggeriets virksomheder, og vi indledte i efteråret et samarbejde med Innovationsfonden om et forløb, der skal booste både forskning og innovation i byggeriet. Begge dele er koblet til innovationsnetværket BLOXHUB, som samler store og små virksomheder, forskere, organisationer og andre, der arbejder for at skabe fremtidens bæredygtige byløsninger.

Der er rigtig mange virksomheder og organisationer rundt omkring i Danmark, der lige nu arbejder på at implementere Verdensmålene i deres strategier og forretning. Det er virkelig skønt, at så mange har taget målene til sig og arbejder aktivt med dem.

I 2020 får vi allesammen lidt hjælp fra et stort projekt forankret i Folketinget og støttet af en række fonde og os som filantropisk forening. Projektets mål er at omsætte FN’s verdensmål til en dansk kontekst. Og det sker for første gang i verden med en omfattende inddragelse af borgerne og deres input og ideer. “Vores mål”, blev skudt i gang i slutningen af november 2019 og ventes færdigt i juni 2020. Rapporten fra ‘Vores mål’ bliver overrakt til Folketinget og være input til regeringens revision af den politiske handlingsplan for FN’s verdensmål i efteråret 2020.

I 2020 ser jeg også meget frem til at indvie to ikoniske projekter, der begge har som mål at genanvende værdifuld bygningskultur, som industrien har efterladt. I Ebeltoft åbner den sidste del af den gamle maltfabrik, der nu er blevet et lokalt kultur- og ungehus og samlingssted for kreative erhverv. Og så bliver den gamle glasfabrik Holmegaard færdigt i sin nye form som et oplevelsessted for glaskunst og produktion. Det har altid været et fokus i Realdanias arbejde at bevare vigtige historiske bygninger og miljøer og give dem en nutidig funktion til gavn for lokalområdet. Det fokus vil vi også have i de kommende år og med endnu mere fokus på helhederne, der hvor bygningerne ligger.

Endelig ser jeg personligt frem til en helt bestemt fødselsdag i efteråret 2020. Her fylder Realdania nemlig 20 år som filantropisk forening. Det er i vores lille verden en stor begivenhed, og vi kan se tilbage på to årtier, hvor vi siden 2000 har uddelt omkring 20 milliarder kroner snart 4.000 projekter

Jeg tror fortsat, at Verdensmålene og det at implementere dem i det daglige arbejde, vil fylde meget mange steder i samfundet.

Relateret indhold