KF-priser til bæredygtig frontløber og moderne generalist

Konstruktørforeningen uddelte lørdag to priser på den årlige Konstruktørdag - nyuddannede Anna Baumann fik Konstruktørforeningens Dimittendprisen mens Konstruktørprisen gik til Lendager Group.
Magnus Sølvhøj Kühn (tv.) & Christian Wittrup fra Lendager Group modtog Konstruktørprisen 2020 for at være frontløbere inden for bæredygtigt og cirkulært byggeri. Foto: Palle Skov.
Magnus Sølvhøj Kühn (tv.) & Christian Wittrup fra Lendager Group modtog Konstruktørprisen 2020 for at være frontløbere inden for bæredygtigt og cirkulært byggeri. Foto: Palle Skov.

Konstruktørforeningen (KF) uddelte den 24. oktober to priser i Horsens på den årlige Konstruktørdag. Lendager Group modtog Konstruktørprisen, og den nyuddannede bygningskonstruktør Anna Bauman fra den internationale linje på professionshøjskolen VIA University College Horsens fik Konstruktørernes Dimittendpris.

– Lendager Group tildeles Konstruktørprisen 2020 for at være en af byggebranchens frontløbere inden for bæredygtigt byggeri, genbrug og genanvendelse af byggematerialer. Deres særlige fokus på at udbrede cirkulær økonomi i fremtidens bæredygtige byer og bygninger skaber nye veje til en grøn omstilling af byggebranchen, så vi kan være med til at opfylde målene om 70 procents CO2-reduktion inden 2030, siger KF-formand Gert Johansen.

Genbrug af hele murfelter og glas fra kasserede termoruder

Formanden fremhæver flere cirkulære byggerier fra Lendager Group.

– Med Upcycle Studios og Ressourcerækkerne i Ørestaden har Lendager Group taget teten og bevist, at det via nye leverandører, alternative løsninger og fleksibel arkitektur er muligt at lave forretning på at upcycle byggematerialer og tænke brug af restmaterialer ind i nybyggeri fx ved at genbruge hele murfelter og glas fra kasserede termoruder på nye måder. Lige nu er Lendager Group ved at projektere et stort, bæredygtigt byggeri, UN17 Village, der også skal ligge i Ørestaden og består af 500 boliger. Visionen er at lade FN’s 17 verdensmål fungere som designparametre for byggeriet.

Glad for anerkendelse fra Konstruktørforeningen

Om hvad det betyder for Lendager Group at modtage Konstruktørprisen, siger bygningskonstruktør og projektleder Magnus Sølvhøj Kühn:

– Vi er rigtig glade for at få anerkendelse fra den del af branchen, hvor det ikke kun handler om arkitektur og design. Vi prøver dagligt at skubbe byggebranchen i en mere bæredygtig og cirkulær retning, og det kræver hårdt arbejde fra alle de fagligheder, vi har i Lendager Group. Og her spiller bygningskonstruktørerne en stor rolle. Hvis vi som branche skal lykkedes med en grøn omstilling, tror jeg, at konstruktøren får en central rolle for at få alle visionerne og de tekniske udfordringer til at blive til bygbare og fornuftige løsninger. Det gælder både hos producenterne, rådgiverne og de udførende, lyder det fra Magnus Sølvhøj Kühn.

Dimittendpris til “en moderne generalist”

Om dagens anden prismodtager – den 24-årige Anna Bauman – siger formanden:

Den nyuddannede Anna Baumann fik Konstruktørernes Dimittendpris 2020, fordi hun på forbilledlig vis demonstrerer, hvordan den moderne generalist i byggeriet ser ud. Foto: Palle Skov.
Den nyuddannede Anna Baumann fik Konstruktørernes Dimittendpris 2020, fordi hun på forbilledlig vis demonstrerer, hvordan den moderne generalist i byggeriet ser ud. Foto: Palle Skov.

– Årets modtager af Konstruktørernes Dimittendpris demonstrerer på forbilledlig vis, hvordan den moderne generalist i byggeriet ser ud ved i sit projekt at transformere en gammel maltfabrik i Ebeltoft til et nutidigt, bæredygtigt hus med udstillings-, værksteds- og mødefaciliteter, siger Gert Johansen

På spørgsmålet om, hvad det betyder for Anna Baumann at have vundet dette års Di-mittendpris, siger hun:

– Det er en stor ære at modtage Konstruktørernes Dimittendpris, fordi det er en anerkendelse af mit arbejde fra professionelle. Og så er jeg også glad for, at VIA University College gennem prisen bliver anerkendt for sin uddannelse af mig. En uddannelse, jeg er rigtig glad for, fordi jeg ud over at have lært mange fagdiscipliner også har lært at arbejde selvstændigt og tage ansvar for et projekt både i samarbejde med andre og alene, siger Anna Baumann.

Relateret indhold