Kampen om faglært arbejdskraft er i gang

Byggeriets konjunkturbarometer dykkede en smule i april, og det er ifølge Dansk Byggeri en nyttig påmindelse om, at det ikke er overalt i landet, der er lige meget gang i byggekranerne.
Ifølge Dansk Byggeri kommer der til at mangle cirka 14.000 faglærte i bygge og anlæg i 2025, hvis ikke der udvises rettidig omhu inden da. Foto: Colourbox.
Ifølge Dansk Byggeri kommer der til at mangle cirka 14.000 faglærte i bygge og anlæg i 2025, hvis ikke der udvises rettidig omhu inden da. Foto: Colourbox.

Dansk Byggeri er igen klar med bygge- og anlægsbranchens konjunkturbarometer – som stadig har svært ved at komme det sidste stykke op i det positive territorium. Danmarks Statistiks sammensatte sæsonkorrigerede konjunkturindikator for bygge og anlæg tog således et lille skridt baglæns fra -3 i marts til -5 i april. Senest konjunkturbarometeret var positivt, var i 2007.

– Generelt peger pilen opad for byggeriet i øjeblikket, men den beskedne tilbagegang i konjunkturbarometret for april minder os om, at det ikke er alle steder i landet, der er lige meget gang i byggekranerne. Det vidner de fortsat mange konkurser i branchen da også om, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

Mangel på arbejdskraft

På dagen, hvor Dansk Byggeri holder årsdag og fremlægger en ny prognose om, at der kommer til at mangle cirka 14.000 faglærte i bygge og anlæg i 2025, hvis ikke der udvises rettidig omhu inden da, så kan man konstatere, at kampen om den kvalificerede arbejdskraft allerede er i gang.

Ifølge Danmarks Statistik er der i april en stabil andel af virksomhederne – svarende til 15 procent af beskæftigelsen – som angiver mangel på arbejdskraft som produktionsbegrænsning, mens hele 23 procent fortsat begrænses af mangel på efterspørgsel. Dansk Byggeri forventer dog, at de to kurver vil krydse hinanden i løbet af 2016.

– Forpostfægtningerne til en mere generel kamp om den kvalificerede arbejdskraft er allerede i gang. Og selv om det naturligvis indebærer store udfordringer for branchen og samfundsøkonomien, så skal man samtidig huske på, at der også er positive sideeffekter af kappestriden om at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Det betyder nemlig, at nogle af de grupper, der normalt har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet nu får en chance for at bevæge sig fra passiv forsørgelse til at bidrage aktivt til samfundet, siger Bo Sandberg.

Relateret indhold