I Albertslund koster administrationen og planlægningen af den kommunale affaldsbehandling 1717 kroner om året per virksomhed, mens Odder og Skanderborg kan gøre det til kun 34 kroner per virksomhed. Ni kommuner – Holstebro, Favrskov, Norddjurs, Randers, Hedensted, Nordfyns og Læsø – opkræver slet ikke noget administrationsgebyr.
En ny opgørelse fra Dansk Bygger viser, at der er store forskelle på det administrationsgebyr, som virksomhederne betaler til kommunerne – et gebyr, som de skal betale, uanset om de bruger de kommunale genbrugspladser eller ej.
Virker tilfældigt
– Hvordan administrationen i Albertslund kan være så meget dyrere end i for eksempel Odder og Skanderborg, er svært at gennemskue. Det virker lidt som en tilfældig opkrævning. Derudover er gebyrerne i nogle tilfælde mindre end omkostningerne ved at opkræve dem. Det er der ingen logik i, og virksomhederne betaler jo i forvejen et gebyr eller en abonnementspris for at bruge genbrugspladserne, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius i en pressemeddelelse og tilføjer:
– Derudover kan man sætte spørgsmålstegn ved, om det er rimeligt, at virksomheder, som har en privat ordning, og derfor slet ikke kommer på de kommunale genbrugspladser, også skal betale administrationsgebyr. Det svarer jo til, at alle danskere får et girokort fra DSB, selvom de aldrig bruger toget. Endnu en grund til, at gebyret bør afskaffes.
Dyrt i hovedstaden
Særligt i hovedstadsområdet er gebyret højt. Her opkræver kommunerne hvert år i gennemsnit 659 kroner per virksomhed, mens de østjyske kommuner i gennemsnit kun opkræver 136 kroner per virksomhed.
– Vi ser på flere områder som for eksempel timeprisen på sagsbehandlingen af byggetilladelser og størrelsen på dækningsafgiften, at hovedstadskommunerne uden særlig grund har skruet prisen urimeligt højt op, og det gælder altså også administrationsgebyret. Det ligner et mønster af mangel på respekt over for virksomhedernes vilkår, siger Torben Liborius.