Regeringens støttepartier var udtalte i deres ønske om at afskaffe håndværkerfradraget, men det lykkedes Socialdemokratiet at stå fast for fradraget, der øger værdien af den danske boligmasse og driver den grønne omstilling. Det vækker begejstring hos administrerende direktør i Danske Byggecentre. Fortsættelse af fradraget er nemlig nødvendig, hvis målet om 70 procents reduktion af CO2-udledningen skal lykkes. Tal fra skatteministeriet viser, at 75,1 procent af fradraget går til grønne håndværksydelser.
– Når snakken falder på, hvad vi som samfund skal gøre for at reducere CO2-udledningen, så bliver det ofte ved varm luft. Håndværkerfradraget er et konkret tiltag, der både hjælper med at reducere CO2-udledningen, men også giver almindelige danskere muligheden for at forbedre og øge værdien af deres hjem. Derfor er jeg utrolig lettet over at håndværkerfradraget fortsat er at finde på finansloven, udtaler direktør Palle Thomsen i en pressemeddelelse.
Godt med bedre uddannelser
Den nye finanslovsaftale sætter også en stopper for det omprioriteringsbidrag, der årligt har taget penge fra uddannelsesinstitutionerne. Afskaffelsen af omprioriteringsbidraget høster også ros. Den danske byggebranche mangler som bekendt arbejdskraft, det er derfor utrolig vigtigt, at niveauet af erhvervsuddannelser hæves, så flere personer vælger og færdiggør uddannelserne.
– Jeg håber, at de øgede bevillinger til erhvervsskolerne, vil øge den faglige stolthed og får flere unge til at søge ind på uddannelserne. Arbejdsmarkedet mangler faglærte, så det er på høje tid, at omprioriteringsbidraget blev afskaffet, siger Palle Thomsen.
Hold fokus på grønne løsninger
Regeringen og forligspartierne kalder finansloven for “den grønneste finanslov meget længe”. I Danske Byggecentre anerkender man tiltagene, men minder om, at det grønne fokus gerne skal fortsætte til forhandlingerne om klimahandlingsplanen. Her ser brancheforeningen gerne, at regeringen kommer på banen med tiltag, der reducerer CO2-udledningen i byggebranchen, og gerne hvor det virkelig batter – nemlig i den indlejrede energi i byggematerialerne.
– I dag er energiforbruget i nybyggerier så lavt, at energiforbruget og klimabelastningen fra byggematerialer oftest er større end fra driften af bygningen i hele dens levetid. Der er derfor brug for en styrket indsats mod indlejret energi i byggematerialer, hvis vi som sektor for alvor skal bidrage til den grønne omstilling i vores samfund, udtaler direktøren.