JFP fik underskud på 40 millioner

Stor nedgang i omsætningen samt udbedring af fejl og sjællandsk opstart i for højt tempo blev dyre erfaringer for byggevirksomheden fra Herning.
Opstarten af JFP's afdeling i København er ifølge Jesper Friis Poulsen gået for hurtigt. Arkivfoto.
Opstarten af JFP's afdeling i København er ifølge Jesper Friis Poulsen gået for hurtigt. Arkivfoto.

Fra regnskabet

  • Omsætning: 704 mio. kr. (2016: 1.027 mio.)
  • Overskud efter skat: – 39,9 mio. kr. (2016: 32,6 mio.)

2017 blev ikke noget jubilår fra JFP, der måtte se nedgang i både top- og bundlinje i forhold til året før.

Omsætningen faldt markant fra over 1 milliard kroner i 2016 til 704 millioner kroner. Den lavere omsætning kombineret med en række særlige omstændigheder, har resulteret i, at årsregnskabet for 2017 viser et underskud på 39,9 mio. kroner.

– Medio på året måtte vi erkende, at vi i Jylland ville få et omsætningsudfald i størrelsesorden 300 millioner kroner. Men vi valgte at beholde vores gode folk. Og det har selvfølgelig kostet dyrt både i manglende indtjening og i fastholdelse af gode folk. Men det var et klogt valg. I dag har vi pænt fyldte ordrebøger og alle mand er allokeret til velindtjenende projekter, siger administrerende direktør Jesper Friis Poulsen.

På et enkelt af JFP’s Københavnske projekter måtte virksomheden for egen regning omgøre og fejlrette ydelser for et tocifret millionbeløb.

– På et boligprojekt leverede vores Københavnske underentreprenører en ikke acceptabel kvalitet. Da de efterfølgende ikke formåede at udbedre fejlene, valgte vi selv at gøre det. Det var dyrt, men her går vi ikke på kompromis. Tingene skal være i orden, forklarer Jesper Friis Poulsen.

Det gik for stærkt

JFP’s første sjællandske kontrakter indgået i 2014-2015 er nu afleverede, men manglende Sjællandsk ledelseskvalitet og hurtigt organisatorisk vækst har kostet.

– Det gik simpelthen for stærkt. Vores jyske succes og gode indtjening er baseret på stærke ledere, gennemarbejdede projekter og dygtige håndværkere. I opstartsårene på Sjælland gik det for stærkt. Vi fik ikke den jyske kultur og vores gode, jyske ledelse samt processer ordentligt implementeret. Det er de nu – men på nogle projekter, var det for sent, sig han.

I slutningen af 2017 ændrede JFP hele det øverste ledelseslag i den Sjællandske organisation. Samtidig er der nu øget fokus på træning og implementering af JFP’s processer for projekt- og risikostyring.

– Vores processer og værktøjer er rigtig gode, men de skal også bruges rigtigt. Vi er atter tilbage i en god gænge med dygtige folk og styr på butikken. Samtidig er vi stadigvæk godt kapitaliserede og tager de mange – og dyrt købte – erfaringer med ind i fremtiden, siger den administrerende direktør.

Store ordrer og god optimisme

I Jylland er der indgået kontrakt med Olav de Linde om opførelsen af 202 udsigtslejligheder på Århus Ø, og på Sjælland har JFP i et konsortium med tyske Max Bögl vundet kontrakten på ‘Basecamp’, et byggeri med 786 boliger – primært studieboliger.

– Alle mand er i arbejde. Der er ryddet op – og nu ser vi fremad, siger Jesper Friis Poulsen.

Vi fik ikke den jyske kultur og vores gode, jyske ledelse samt processer ordentligt implementeret.

Relateret indhold