IVSere kan redde skindet med ministers hjælp

Op mod 8000 iværksætterselskaber er truet af tvangsopløsning, når selskabsformen nedlægges til april 2021. Erhvervsminister Simon Kollerup åbner døren på klem for en redning.
Erhvervsminister Simon Kollerup kaster ikke nogen egentlig redningskrans ud til íværksættere, men siger han er opmærksom på deres problem. Foto: Socialdemokratiet.
Erhvervsminister Simon Kollerup kaster ikke nogen egentlig redningskrans ud til íværksættere, men siger han er opmærksom på deres problem. Foto: Socialdemokratiet.

Iværksættere i hobevis risikerer at skulle tvangsopløse deres virksomhed, når ordningen for iværksætterselskaber, IVS, lukker ned i april 2021. Herefter kan iværksætterne vælge at omdanne deres selskab til et anpartsselskab, ApS, men den omdannelse kan koste mange penge. Iværksætterne må nemlig ikke lukke deres selskab med negativ egenkapital, mens opstaten af et ApS kræver en selskabskapital på 40.000 kroner. De uoverskuelige økonomiske krav kan derfor medføre tvangsopløsning. Det skriver Berlingske.

Tal fra analysehuset Experian viser, at mindst 8000 IVSer er i fare for at blive tvangsopløst på skæringsdagen 15. april 2021, fordi de har negativ egenkapital. 1500 af dem skal skaffe mere end 100.000 kroner, 250 af dem mere end en halv million og 85 af dem skal bruge over en million. Mislykkes missionen, kan de ikke omdannes til et ApS.

Nu åbner erhvervsminister Simon Kollerup (S) for at imødekomme de mange iværksættere.

– Jeg kan godt forstå, at det kan skabe nogle frustrationer for små virksomheder, som, selv om de er sunde, har en negativ egenkapital og derfor ikke kan omdanne virksomheden til et anpartsselskab. Det er en uheldig situation, som jeg bestemt er lydhør over for, siger Simon Kollerup (S).

Han håber, at de sunde IVSere har mulighed for at oparbejde den nødvendige kapital, så de kan omdannes til anpartsselskaber, og ser det som en af sine egne kerneopgaver at sikre gode rammevilkår for de danske SMVer og iværksættere.

Afskaffelsen af iværksætterselsskabsformen var den tidligere regerings beslutning. Socialdemokratiet stemte for, dog foreslog de en blødere overgang.

Relateret indhold