Gruppen af unge, som grundet fysiske eller psykiske udfordringer står uden for uddannelsessystemet eller det ordinære arbejdsmarkedet, udgør et stort potentiale. Da danske virksomheder samtidig råber på kvalificeret arbejdskraft, bør denne gruppe inddrages bedre. Blandt de 15-30-årige står 150.000 uden uddannelse eller job. Det er en vigtig opgave, at få dem hjulpet ind på arbejdsmarkedet.
Derfor har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse afsat 50 millioner kroner fra EU’s Socialfond og de decentrale erhvervsfremmemidler til at financiere indsatser, som kan afprøve nye måder at løse udfordringen på. Indsatserne skal gennemføres decentralt og i tætte partnerskaber.
– Det kræver en målrettet og lokalt forankret indsats at inkludere unge med særlige udfordringer i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet. Men danske virksomheder mangler kvalificeret arbejdskraft som aldrig før, og derfor er jeg glad for, at vi i bestyrelsen netop har besluttet at igangsætte en indsats, der skal øge udbuddet af arbejdskraft gennem inklusion af denne gruppe unge. Indsatsen vil ikke alene gavne virksomhederne og samfundsøkonomien, men også give de unge et langt bedre afsæt i livet, siger formand for erhvervsfremmebestyrelsen Jakob Riis.
Rekruttering ender ofte forgæves
Uanset om aktørerne er frivillige organisationer, offentlige myndigheder, virksomheder, kommuner eller jobcentre, er målet det samme: Dels at sikre de unges motivation til at starte på ungdomsuddannelse eller FGU, den forberedende grunduddannelse, og dels at afhjælpe de barrierer, som gør det vanskeligt for de unge at færdiggøre en ungdomsuddannelse.
Hvert halve år udgiver Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering en analyse af de danske virksomheders rekrutteringssituation. Den seneste stammer fra februar 2019. I halvåret, som ledte op til analysen, var 70.300 rekrutteringsforsøg endt uden held. Det svarede til, at 22 procent af de danske virksomheders rekrutteringsforsøg var forgæves. I halvdelen af de mislykkede tilfælde blev stillingen slet ikke besat. I den anden halvdel fandt virksomheden en kandidat, som ikke havde de ønskede kvalifikationer.
I bygge- og anlægsbranchen var der 5780 forgæves rekrutteringsforsøg. Det svarede til 33 procent. Stillinger som tømrer (28 procent forgæves), elektriker (30 procent forgæves) og murer (30 procent forgæves) var svære at besætte.
Knap hver anden af de bygge- og anlægsvirksomheder, der forgæves havde forsøgt at finde nye medarbejdere, tilkendegav, at de havde produktionsbegrænsninger som følge af udfordringen.