Indefrysningen af boligskat er et skråplan

Ole Draborg fra Danske Malermestre mener, at den nye boligskat fortsat vil skabe fuldtidsarbejde til revisorer og advokater for at finde ud af, hvad der er op og ned i dansk skattelovgivning.
Danske Malermestres direktør Ole Draborg ærgrer sig over, at boligskattelovgivningen ikke er blevet mindre kompliceret. Pressefoto.
Danske Malermestres direktør Ole Draborg ærgrer sig over, at boligskattelovgivningen ikke er blevet mindre kompliceret. Pressefoto.

Danske Malermestres direktør Ole Draborg er godt tilfreds med, at der med den nye aftale om boligskatterne er skabt klarhed over den fremtidige situation for boligejere og -lejere.

Han peger på, at det er med til at sikre, at der fortsat kan være en stabil udvikling for de mange af byggeriets virksomheder, der henvender sig til det private marked.

Ole Draborg har gennem mange år fulgt skattelovgivningen på nærmeste hold, idet han også foruden at være direktør i Danske Malermestre i en årrække har været medlem af Skatterådet, hvor han er næstformand.

Skatterådet bistår SKAT ikke mindst ved forvaltningen af loven om vurdering af landets faste ejendomme og lovgivning om skatter og afgifter, og Skatterådet afgør sager, som SKAT forelægger for Skatterådet. Det gælder eksempelvis skatteansættelser og ejendomsvurderinger.

Ganske kompliceret

Ole Draborg efterlyser dog, at boligskattelovgivningen havde været mere simpel og noterer, at også den nye lovgivning er ganske kompliceret og rummer mange elementer, som vil være vanskelige at formidle.

– Der var behov for en afklaring. Jo nærmere man kom 2021, jo mere var der usikkerhed blandt boligejerne, om de var købt eller solgt. Derfor er det godt med et bredt forlig om den fremtidige boligbeskatning. For byggeriet er det vigtigt med en stabil udvikling på boligmarkedet, så priserne ikke drøner op og ned. Den nye boligskattelov vil nøgternt set give en rimelig stabil udvikling fremover på boligmarkedet. Men det har nogle knaster, siger Ole Draborg til Dagens Byggeri.

Super indviklet

Han er dog bekymret for, at den nye lov er super indviklet og er betænkelig ved, hvor nemt/svært det bliver at kommunikere de nye regler til de stakkels skatteborgere.

– Jeg er skuffet over, at man ikke har kunnet finde en mere enkelt model for boligbeskatningen. Selv ikke revisorer kan finde ud af lovgivningen. Det skaber fuldtidsarbejde til revisorer og advokater at finde ud af, hvad der er op og ned i dansk skattelovgivning. Det nye forlig gør i hvert fald ikke tingene mindre komplicerede, siger Ole Draborg videre.

Han er især skuffet over, at det ikke er lykkedes at afskaffe beskatningen af grundværdier.

– Det er fuldkommen umuligt at rimelig lødigt at værdisætte en grund, der er bebygget med et parcelhus eller anden form for ejendom. Det er jo meget sjældent, at der ligger en ledig grund lige ved siden af. Det gør, at beskatningen stadig vil rumme et stort element af tilfældigheder. Det er helt urimeligt. Man kunne have benyttet chancen til at gøre op med det system og i stedet lade skatten afhænge alene af boligens værdi, siger Danske Malermestres direktør.

Et skråplan

Han er ikke vild med, at der ligger en skattebyrde i en bolig og venter, og der peger han specielt på, at det er muligt at indefryse fremtidige stigninger i ejendomsskatterne.

– Det er et skråplan. Det er i orden, at det er en mulighed for pensionister, som har en relativt kort horisont i deres bolig. Men for en nybagt boligejer, der måske skal bo der 15-20 år, og hvor økonomien er stram, kan man nemt falde for fristelsen til at lade de fremtidige stigninger i ejendomsskatterne indefryse i ejendommen. Den dag, hvor ejendommen sælges, skal skatterne betales. Der er ingen garanti for, at der er en friværdi, der gør, at man kan betale. Boligmarkedet har de seneste 15 år været meget volatilt, så selv med en lang horisont er der ingen garanti for at kunne sælge til mere, end man har givet for huset, siger Ole Draborg.

Relateret indhold