I Viborg forsøger man med fagentreprise til 200 millioner

Embedsværket anbefalede at udbyde Overlund Skole som totalentreprise, men politikerne ville det anderledes.
Borgmester i Viborg Ulrik Wilbek er ikke bange for at satse på erhvervsentrepriser med store prisrammer. Overlund Skole er et eksempel til 200 millioner kroner. Foto: Viborg Kommune.
Borgmester i Viborg Ulrik Wilbek er ikke bange for at satse på erhvervsentrepriser med store prisrammer. Overlund Skole er et eksempel til 200 millioner kroner. Foto: Viborg Kommune.

– Når det nu er vores politik, har vi valgt at holde ved.

Sådan siger Ulrik Wilbek (V), borgmester i Viborg. Han har i sin rolle som formand for økonomiudvalget fornylig sendt nybyggeriet af Overlund Skole i udbud som en erhvervsentreprise med et enstemmigt udvalg bag sig. Med en pris på 200 millioner kroner hører det til sjældenhederne, for erhvervsentrepriser er berygtede for at blive dyrere end totalentrepriser, når det kommer til større udbud.

Når det nu er vores politik, har vi valgt at holde ved.

Ulrik Wilbek (V), borgmester i Viborg Kommune

Som Dagens Byggeri tidligere har skrevet har eksempelvis Helsingør Kommune valgt at gå bort fra erhvervsentrepriser på projekter over tre millioner kroner. Men det får ikke borgmesteren til at ryste på hånden. Heller ikke selv om hans eget embedsværk, har anbefalet en totalentreprise på skolen.

– Det er kun fire måneder siden, vi besluttede at udbyde flere kommunale projekter som fagentrepriser. Så er det ikke ved første mulighed, at vi skal vige bort fra det princip, lyder det fra Ulrik Wilbek.

Styring er vigtig

I Viborg er man ikke dårligt vant, når det kommer til erhvervsentrepriser, understreger borgmesteren.

Viborgs nye rådhus er bygget efter netop den udbudsformel. Selv om prisen på projektet var knapt så høj som på skolen, var den stadig i en størrelsesorden, hvor flere ville fravige tanken om en erhversentreprise. Men i Viborg kom man i mål til tiden og til angivne budget, fortæller Ulrik Wilbek, som mener årsagen skal findes i den styring, kommunen valgte at sikre på projektet.

– Da vi byggede råshuset havde vi ansat en projektleder i kommunen som havde sit eget knotor med tre mand til at holde øje med, om enten budgetter eller tidsplan skred. Det betød, at der hele tiden var hånd i hanke med projketet, forklarer han.

Viborg Kommune har valgt at udbyde større projekter som fagentrepriser af flere grunde. At tilgodese det lokale erhvervsliv er en af dem. En anden er et krav om lærlinge på byggepladsen.

– Jeg mener, vi kræver lærlinge skal udgøre fem procent af arbejdsstyrken. Det er med til at sikre, at vi har veluddannede håndværkere i fremtiden, siger Ulrik Wilbek.

Relateret indhold