Fakta
- Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg bliver bygget på Bispebjerg Hospitals område fra 2014 til 2025. Byggeriet samler Bispebjerg og Frederiksberg Hospital samt Psykiatrisk Center København.
- I øjeblikket er der projektkonkurrencer i gang på de to største delprojekter: Akuthuset og Ny Psykiatri Bispebjerg.
- Strategien for de store entrepriseudbud er ikke fastlagt endnu. Opgaverne bliver udbudt i 2017.
- Der skal bygges 104.000 nye kvadratmeter og renoveres 89.000 kvadratmeter, mens det eksisterende hospital er i fuld drift.
- Projektet er finansieret med 2,95 mia. kr. af regeringens Kvalitetsfond og med 1,03 mia. kr. af Region Hovedstaden.
- Region Hovedstaden investerer de kommende år 15 mia. kr. i syv nye hospitalsbyggerier, heraf kommer 8 mia. kr. fra Statens Kvalitetsfond. Byggerierne skaber tidssvarende og funktionelle rammer for den bedste behandling med patienten i centrum.
Et hospitalsbyggeri er en højkompleks byggeopgave, som ikke alle kan udføre. Derfor er risikoen for at mangle kompetente entreprenører og håndværkere noget, man tager alvorligt på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.
– Hospitaler er teknisk avancerede bygninger i stor skala. Kompleksiteten er på højde med en lufthavn. Der er i øjeblikket mange store byggerier i gang, og vi kommer lige i slipstrømmen. Så hvis eksempelvis Femern Tunnelen eller de andre store hospitalsbyggerier bliver bare lidt forsinkede, risikerer vi at mangle arbejdskraft, konstaterer entreprisechef Carsten Nyboe fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.
Vi ønsker på ingen måde at danske håndværkere bliver underbudt, og vi stiller gennem Region Hovedstaden en række krav om blandt andet sociale klausuler og praktikpladser.
Entreprisechef Carsten Nyboe Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg
Dialog med entreprenører
Derfor er byggeorganisationen bag det store byggeprojekt til fire milliarder kroner i løbende dialog med entreprenører i både Danmark og udlandet. Projektet er desuden repræsenteret på Copenhagen Capacity’s Investorportal og i kampagnen Greater Copenhagen.
– Det bliver pludselig synligt, hvor mange store byggerier, der er og kommer i Danmark, og så bliver vi mere interessante for udenlandske entreprenører. Vi gør også en del ud af, at projektet skal være tilgængeligt på både dansk og engelsk, både i udbud på hjemmeside og LinkedIn, fortæller Carsten Nyboe.
Stor erfaring i udlandet
Projektet har de seneste år haft besøg fra blandt andet England, Østrig, Holland, Finland, Tyskland og Spanien af entreprenører, der er interesserede i at byde på byggeopgaven.
– I lyset af hvor kompliceret det er at bygge hospitaler, er det ret interessant at tale med virksomheder, der har bygget 600 hospitaler. Det er jo en helt anden erfaringsvolumen, end danske virksomheder har. Vi går ikke direkte efter udenlandsk arbejdskraft, men for at sikre, at vi kan holde tidsplanen og levere høj kvalitet til de aftalte penge, er vi åbne for mulighederne, siger entreprisechefen.
Brug for styring
Han er dog også opmærksom på, at der kan være udfordringer forbundet med at hente arbejdskraft uden for Danmark.
– Vi ønsker på ingen måde at danske håndværkere bliver underbudt, og vi stiller gennem Region Hovedstaden en række krav om blandt andet sociale klausuler og praktikpladser. Men det er ingen hemmelighed, at der de senere år ikke er blevet uddannet nok danske håndværkere, fordi der ikke har været vækst i branchen. Vi kan derfor hurtigt løbe tør for kvalificerede danske hænder, siger Carsten Nyboe.
Det kan være rigtig svært for entreprenørerne at styre og kontrollere en udenlandsk underentreprenør. Enkelte store entreprenører har taget konsekvensen og åbnet hvervekontorer i for eksempel Polen, så de selv ansætter håndværkerene og er sikre på, hvilke vilkår de arbejder under.
– Det glæder mig, at nogen tager udfordringen alvorligt, og jeg kan kun opfordre andre til at gøre det samme, så vi får ordentlige vilkår for de hænder, vi henter i udlandet. Ligeledes vil vi som bygherre fortsætte dialogen med andre store byggerier og entreprenører om, hvilke krav vi skal stille til håndværkernes arbejdsvilkår, og hvordan vi kan håndhæve dem, lyder det fra Carsten Nyboe.