Prisstigninger, leveranceproblemer og udskudte projekter har været et generelt problem i byggebranchen i 2022. Malerbranchen var en af de brancher, der var mindst hårdt ramt, viser Danmarks Statistiks Konjunkturbarometer for erhvervene, der udkom i december 2022.
Tallene er fra september og viser bl.a., at den samlede stigning i arbejdsomkostninger for malerarbejde steg med 0,7 %, hvilket var den mindste stigning indenfor byggeriets faggrupper. Her lå den samlede stigning i arbejdsomkostninger for byggebranchens fag over det seneste år på 2,6 %.
Branchens generelle udfordringer har også været et issue for det Københavnbaserede malerfirma Viebke & West. Her valgte man – i stedet for at skære ned i medarbejderstaben – at sende de overskydende medarbejdere ud på andre igangværende projekter, så man kørte med overkapacitet i en periode.
– For os er det essentielt for vores virksomhed og vores kunderelation, at vi har dygtige medarbejdere. Derfor var det vigtigere at beholde vores gode og kompetente folk og dermed stå godt rustet, når der atter kom gang i projekterne, end at skære til på kort sigt. Så måtte det hellere koste lidt på bundlinjen, siger økonomidirektør Jonas Hoffenberg.
Og det gjorde det.
Mærker ketchupeffekten
Malerfirmaet holdt ikke årets budget, og måtte nøjes med en mindre stigning på toplinjen. Det hindrer dog ikke firmaet i at sætte barren højt for 2023, hvor er budgetteret med en stigning i omsætningen på hele 30 %. Det har vist sig at være et fornuftigt udgangspunkt, for året er allerede skudt godt i gang.
– Allerede på dette tidlige tidspunkt af 2023 har vi samme ordrebog, som vi havde for hele 2022, fortæller Jonas Hoffenberg og fortsætter:
– En del af det skyldes naturligvis en vis ‘ketchup-effekt’ fra anden halvdel af sidste år, da mange projekter blev udskudt til nu, men generelt mærker vi lige nu ikke til nogen særlig afmatning på erhvervs- og projektmarkedet, som er vores fokusområde. Der er masser af nye entrepriser og kontrakter at byde ind på.