Building Green lukker i dag op for posen og afslører, hvem der er nomineret til Det Bæredygtige Element. Prisen uddeles på Building Green d. 1. november i Forum og er en cadeau til de ildsjæle, som bærer det bæredygtige byggeri fremad.
Folk fra hele landet har kunnet indstille kandidater indenfor to kategorier: Produktprisen og Personprisen. I alt er der kommet 39 indstillinger, der spænder bredt fra de mest garvede profiler i branchen og til en række nye innovative virksomheder. Som noget nyt har juryen valgt kun at nominere tre indenfor hvert felt. Det sker for at skærpe konkurrencen og skabe spænding om udfaldet til det sidste.
De nominerede arbejder alle på hvert sit niveau med at få sat cirkulær økonomi på dagsorden. De er en kilde til daglig inspiration for folk, der arbejder i byggebranchen, ude i kommunerne eller regionerne.
Netværksleder Grith Bech-Nielsen InnoBYG
Personprisen
Årets nominerede til Personprisen er: arkitekterne Kasper Guldager fra 3XN & Anders Lendager fra Lendager Group i fællesskab for deres utrættelige engagement for omstillingen til bæredygtigt byggeri og brugen af råstoffer, materialer og affald som ressource.
Anden nominerede er Thorbjørn Sørensen, Teknik- og miljødirektør i Middelfart Kommune, som arbejder vedvarende, inspirerende og ambitiøst for at fremme bæredygtigt byggeri.
Tredje nominerede til Personprisen er Hanne Juel. Hanne Juel er en unik ildsjæl, der i flere år har arbejdet for at få Cirkulær Økonomi på banen i Danmark og helt op på ministerniveau.
– De nominerede arbejder alle på hvert sit niveau med at få sat cirkulær økonomi på dagsorden. De er en kilde til daglig inspiration for folk, der arbejder i byggebranchen, ude i kommunerne eller regionerne. Nomineringerne er fuldt fortjent, siger Grith Bech-Nielsen netværksleder i byggebranchens innovationsnetværk InnoBYG, der sammen med Building Green står bag prisuddelingerne.
Produktprisen
Nomineringerne til Produktprisen er også begrænset til tre nomineringer, men repræsenterer alligevel tre meget forskellige tilgange til bæredygtigt byggeri. Første nominerede er projektet Vandvejen, der er et unikt samarbejde mellem anlægsbranchen, vandbranchen og byrumsspecialister under det Realdania-støttede initiativ Klimaspring. Formålet bag Vandvejen er at gøre klimatilpasning synligt i gadebilledet, så regnvandet bliver en rekreativ ressource.
Årets anden nominerede produkt er de præfabrikerede vægelementer EcoCocon fra Permabyg. Produktet bygger bro mellem sunde traditionelle materialer som halm, træ og ler, men på det moderne byggeris præmisser. Produktet er Cradle to Cradle certificeret.
Tredje og sidste nominerede i produktkategorien er firmaet Kalk for deres nye væg- og facademaling REN. Malingen er åndbar og helt fri for biocider, tungmetaller, blødgørere og toksiske komponenter, som indgår i de fleste malinger på det kommercielle og professionelle marked i dag.
– Jeg er glad for, at vi har så alsidigt et felt til Produktprisen. Det viser spændvidden i de bæredygtige løsninger og er med til vise vejen for de producenter, der endnu ikke har taget den bæredygtige tankegang til sig, siger Grith Bech-Nielsen.
Vinderne af Personprisen og Produktprisen afsløres på hovedscenen onsdag d. 1. november kl. 13.00