Hellere løsninger end strategi og politik

Overenskomst­forhandlingerne mellem Dansk Håndværk og 3F har ifølge formanden for 3F's byggegruppe været et godt ekstempel på, at den danske model fungerer i praksis.
Formand for byggegruppen under 3F, Kim Lind Larsen, er godt tilfreds med aftalen mellem 3F og Dansk Håndværk.
Formand for byggegruppen under 3F, Kim Lind Larsen, er godt tilfreds med aftalen mellem 3F og Dansk Håndværk.

Det er en sjældent tilfreds fagforeningsformand fra 3F’s byggegruppe, Kim Lind Larsen, som efter overenskomstforhandlingerne med Dansk Håndværk konstaterer, at der dels er opnået et resultat inden for samme økonomiske ramme som på DA-LO-området og dels indfører et fælles ansvar for aktivt at bidrage til en positiv udvikling i håndværksvirksomhederne i lokalområderne – særligt for virksomheder med få ansatte.

Kim Lind Larsen har også stor ros til arbejdsgiversiden:

– Vi har forhandlet med en arbejdsgiveorganisation, som er meget konstruktiv i deres tilgang. Det har nok noget at gøre med, at der er tale om mange små og mellemstore virksomheder. Det handler ikke så meget om strategi og politik, men om at vi skal finde nogle løsninger, siger Kim Lind Larsen til Dagens Byggeri.

Læreplads på hjemegnen

Han peger specielt på, at når der skal rekrutteres arbejdskraft til de mange store byggerier, vil Dansk Håndværks medlemsvirksomheder sjældent have en chance for at komme i betragtning:

– Derfor har vi en interesse i at styrke disse virksomheder i lokalområderne. Mange af dem tænker i forvejen meget på at uddanne de unge, og det er en fordel for de unge at kunne få en læreplads på deres hjemegn i stedet for at skulle rejse væk, siger Kim Lind Larsen.

For fagbevægelsen har overenskomstforhandlingerne med de større virksomheder handlet meget om at skabe instrumenter til bekæmpelse af social dumping, men det bruges der ikke mange kræfter på, når det gælder de mindre virksomheder i Dansk Håndværk:

Stærkt værktøj mod social dumping

– Det er jo en arbejdsgiverforening, som selv er mod social dumping og aktivt viser det i praksis. Det indgår i overenskomsten fra tidligere, at hvis en virksomhed benytter en underentreprenør, skal den pågældende underentreprenør også have en overenskomst. Det er denne gang suppleret med samme regelsæt som på det øvrige byggeområde, at er der et misforhold i løndannelsen, er der nogle muligheder for at føre faglige sager. Samlet set har vi et stærkere værktøj mod social dumping med Dansk Håndværk end på det øvrige byggeområde, siger Kim Lind Larsen.

Relateret indhold