En rapport fra Konkurrencerådet fastslår blandt andet, at reglerne for, hvornår det offentlige må drive såkaldt indtægtsdækket virksomhed, mildest talt er uklare.
Jakob Scharff kalder det en skandale, at offentlige myndigheder har haft mere eller mindre fri bane til at boltre sig på kommercielle markeder.
Vi får stribevis af henvendelse fra virksomheder, der er kommet i klemme, fordi offentlige tilbud går i direkte konkurrence med deres kerneydelse.
Markedschef Jakob Scharff Dansk Erhverv
– Vi får stribevis af henvendelse fra virksomheder, der er kommet i klemme, fordi offentlige tilbud går i direkte konkurrence med deres kerneydelse. Det offentlige kaster sig ovre alle former for opgaver og boltrer sig løs på et kommercielt marked. I yderste konsekvens må virksomheden dreje nøglen, når en offentlig instans udkonkurrerer private virksomheder med skattekroner. Det er et kæmpestort problem, siger Jakob Scharff fra Dansk Erhverv til Dagens Byggeri.
Slagside
Af rapporten fremgår det også, at de danske regler ikke lever op til OECD’s anbefalinger om konkurrenceneutralitet i den offentlige sektor, og i det hele taget er reglerne for, hvornår det offentlige må drive indtægtsdækket virksomhed, uklare.
– Vi er temmelig forundrede over, at det står så sløjt til med reglerne, og det offentlige Danmark ikke formår at leve op til basale principper. De uklare regler har den slagside, at det i dag er helt uoverskueligt for virksomhederne, hvor de kan gå hen, hvis de oplever unfair offentlig konkurrence. De fleste virksomheder oplever det som Davids kamp mod Goliat, siger Jakob Scharff.
Føler sig til grin
Rapporten anbefaler en styrket klageindgang, men det mener Jakob Scharff ikke er tilstrækkeligt:
– Det er helt afgørende, at der kommer et nyt effektivt klagenævn for sager om offentlig konkurrence og ikke blot den vage klageindgang, som rapporten anbefaler. Virksomhederne har brug for mere end en venlig stemme, der tager telefonen, når de ringer. Det er ikke sjovt som lille virksomhed at skulle konkurrere mod en kommune og dybest set sine egne skattekroner. Så føler man sig til grin, siger Jakob Scharff.