Harteværket omdannes til oplevelsescenter

Arbejdet med at omdanne Harteværket ved Kolding - Danmarks første større vandkraftværk - til et moderne oplevelses- og aktivitetscenter er nu i fuld gang.
Harteværket skal både renoveres og omdannes i et projekt til 21 millioner kroner. Foto: Kolding Kommune.
Harteværket skal både renoveres og omdannes i et projekt til 21 millioner kroner. Foto: Kolding Kommune.

Projektets støtter

  • Lokale og Anlægsfonden: 1.700.000 kr.
  • Nordea-fonden: 3.770.613 kr.
  • Realdania: 7.000.000 kr.
  • Friluftsrådet: 1.100.000 kr.
  • TREFOR: 7.000.000 kr.
  • Kolding Kommune: 1.000.000 kr.
  • Solar Fonden af 1978: 100.000 kr

– Vores ambition er, at det skal være sjovt for bl.a. børn og børnefamilier at lære noget om strøm. Og det helt store scoop er selvfølgelig, at aktiviteterne foregår i historiske omgivelser, hvor der stadig produceres strøm. Én procent af elforbruget i Kolding er grøn strøm lavet på Harteværket, siger projektchef i Kolding Kommune, Cecilie Røner, om omdannelsen af Harteværket til et oplevelses- og aktivitetscenter.

Med støtte fra en række fonde er der indsamlet 21 mio. kr. til projektet, og i første fase skal der bl.a. etableres et energi-eksperimentarium, et madpakkehus med toiletter, en vaskeplads til cykler, parkeringsplads til 50 biler samt en gangbro, der skal give gæsterne adgang til Harteværket.

En del af pengene skal bruges til at foretage en nænsom restaurering af Harteværket, for de fredede gamle bygninger trænger virkelig til at kærlig hånd.

Cecilie Røner Projektchef, Kolding Kommune

– En del af pengene skal bruges til at foretage en nænsom restaurering af Harteværket, for de fredede gamle bygninger trænger virkelig til at kærlig hånd. Ud over den almindelige vedligeholdelse er der stort set ikke gjort noget ved værket siden 1920, forklarer Cecilie Røner.

Ny vandlegeplads

I området omkring transformerbygningen udvikles i samarbejde med Lokale og Anlægsfonden en vandlegeplads, hvor børn i forskellige aldre kan eksperimentere med at lave kanaler, dæmninger osv. for på den måde at lære, hvordan vand bevæger sig og former landskabet. I udkanten af pladsen er det planen at lave et madpakkehus, som også kan beskytte mod blæst, regn og støj fra bilerne på E45.

– Vi drømmer også om at forhøje tårnet på transformerbygningen. Fra toppen af tårnet vil der være en flot udsigt over Kolding Ådal, og samtidig kan tårnbygningen bruges til udstillinger og formidling. Lokalet, som bruges til undervisning af skoleelever i fysik og natur/teknologi, vil vi også gerne give et løft, så faciliteterne i transformerbygningen kan bruges til at give endnu flere børn en spændende undervisning. Alt det bliver der ikke råd til i første fase, men vi går allerede nu i gang med at søge midler hos en række fonde, siger Cecilie Røner.

Sløjfe med naturoplevelser

Harteværket ligger i Kolding Ådal, der regnes for en af Kolding Kommunes naturperler. Når Harteværket omdannes til oplevelses- og aktivitetscenter, laves der samtidig en sløjfe ud i ådalen. Her bliver det muligt at opleve naturen på en sjov og anderledes måde.

– På vores ønskeliste står bl.a. en trækfærge, så man kan krydse Ferup Sø, en handicapfiskeplads, en kikkekasse, så man kan studere livet under vandet, samt shelters til overnatning, siger Cecilie Røner.

Omdannelsen af Harteværket skal være færdig i sommeren 2016.

Et nyt madpakkehus indgår i omdannelsesplanerne for Harteværket i Kolding. Illustration: Kolding Kommune.
Et nyt madpakkehus indgår i omdannelsesplanerne for Harteværket i Kolding. Illustration: Kolding Kommune.

Relateret indhold