Det er ikke kun ordrebogens tykkelse og antallet af nye kunder, der er afgørende for ejeren af en håndværksvirksomhed, når krisen kradser. Den juridiske rådgivning og sikkerhed i aftalerne med medarbejderne har også været i fokus under finanskrisen, og det har kunnet mærkes hos Dansk Håndværk.
Hvor man måske kunne forvente, at virksomheder under økonomisk pres ville spare på organisationsudgifterne, er det gået lige modsat for Dansk Håndværk. Det bekræfter direktør Morten Frihagen over for Dagens Byggeri:
Flere tilfredse medlemmer, betyder flere anbefalinger, og når ledere mødes rundt om på byggepladserne, snakker de jo sammen om, hvordan de får deres rådgivning.
Direktør Morten Frihagen Dansk Håndværk
Stor fremgang
– Vi har oplevet en stor fremgang i antallet af virksomheder, der ønskede dels den juridiske rådgivning, vi kan tilbyde i forhold til kontrakter og styr på ansættelsesvilkårene, og dels i forhold til at være omfattet af overenskomst. Vores indsats for at få ordnede forhold i byggeriet med kampen mod social dumping er også blevet bemærket, og vi har også læst entreprisekontrakter igennem for at sikre, at de ikke fik fatale følger for vores medlemmer, fortæller Morten Frihagen.
Siden slutningen af 2012 har Dansk Håndværk oplevet en stigning i medlemstalletpå cirka 30 procent, og Morten Frihagen præciserer, at den største del er kommet ved mund til mund metoden:
Medlemsfremgangen skyldes også knopskydning ved, at andre mindre organisationer, eksempelvis struktører og murermestre, har sluttet sig til Dansk Håndværk:
– Flere tilfredse medlemmer, betyder flere anbefalinger, og når ledere mødes rundt om på byggepladserne, snakker de jo sammen om, hvordan de får deres rådgivning. Vi har ganske vist oplevet en voldsom stigning i medlemsantallet under finanskrisen, men vi forventer også i fremtiden at få flere medlemmer, selv om vi er blevet mere selektive i forhold til, hvem vi vil have med i vores organisation.
Mange konkurser
Alt er dog ikke lutter lagkage. Krisen var så hård ved en række firmaer, at de er gået konkurs, og antallet af medlemmer, der forsvandt, var størst i 2014.
– Dansk Håndværk er blevet langt mere kendt som organisation – ikke mindst på grund af mediernes stigende interesse for os – og det betyder også, at man nu kender os, uanset hvilket fagområde indenfor håndværk, byggeri og træindustrien man arbejde i, slutter Morten Frihagen.