I dag afgøres finansloven for 2018 af Folketinget. Dermed bliver boligjobordningens fremtid også afgjort. Som det ser ud nu, bliver boligjobordningen og håndværkerfradraget gjort permanent. Den beslutning har tidligere vækket begejstring i branchen, blandt andet i Dansk Byggeri.
– Vi glæder os over, at aftalepartierne har realiseret danskernes store ønske om at bevare håndværkerfradraget. Det er et rungende ja til at give folk en hjælpende hånd med at vedligeholde deres bolig, bekæmpe sort arbejde og skabe flere lærepladser, siger administrerende direktør Lars Storr-Hansen.
Også i Tekniq tager man imod forslaget med åbne arme.
– Vi kan jo se, at netop økonomien spiller en afgørende rolle for danskernes lyst til eksempelvis at energirenovere, og derfor er det glædeligt, at man fra politisk side viser vilje til at bakke op om dette. Der er ikke mindst positivt, at ordningen nu gøres permanent, Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i TEKNIQ.
Forhandlinger hele dagen
I løbet af dagen skal partierne tage stilling til 546 ændringsforslag og 3347 siders lovtekst. Forhandlingerne forventes at tage hele dagen.
Udover det populære håndværkerfradrag, kommer finansloven også til at cementere den 170 millioner kroner store kvalitetspulje til erhvervsuddannelser. Kvalitetspuljen er blevet italesat som en tilførsel af midler til erhvervsskolerne, men kritikere har pointeret, at med omprioriteringsbidraget forsvinder der 100 millioner fra budgetterne.
Det vækker bekymring ved Danske Erhvervsskoler og Gymnasier. Ifølge direktøren Lars Kunov har skolerne allerede fundet besparelser på indkøb og IT, så nu kan de kun spare på samarbejdet mellem folkeskoler og praktiksteder.
– Der er ikke noget fedtlag at tage af. Vi skal levere undervisning, og vores elever skal have lærere. Det betyder, at vi må finde pengene i vores samarbejde med folkeskolerne, hvilket gør det sværere for os at finde nye elever, som er vores helt store udfordring, siger Lars Kunov.
I en mail til Dagens Byggeri svarer undervisningsminister Merete Riisager (LA).
– Jeg ønsker ikke at anfægte Danske Erhvervsskoler og Gymnasiers besparelsesberegninger. Det, der er vigtigt for mig, er, at vi med finanslovsaftalen prioriterer erhvervsuddannelserne ved at forlænge og forhøje kvalitetspuljen til 170 millioner kroner i 2018. Det er også aftalt, at erhvervsskolerne næste år kan investere for en kvart milliard mere end oprindeligt bestemt. Vi mener grundlæggende, at den offentlige sektor skal være så effektiv som muligt. Det skal omprioriteringsbidraget blandt andet være med til at sikre. Det er ikke en nem opgave – heller ikke for erhvervsskolerne.