Håndværkere forbereder sig på skrappere stigekrav

Håndværkere på stigeindkøb spørger i stigende grad efter produkter, der lever op til nye EU-krav gældende fra 1. januar. Det oplever stål- og teknikgrossist.
EU-kravene til stiger skærpes fra 1. januar 2018. PR-foto.
EU-kravene til stiger skærpes fra 1. januar 2018. PR-foto.

Selv om nye regler, der skal gøre arbejde på stiger mere sikkert, kun gælder for stiger solgt efter årsskiftet til 2018, kan de allerede nu betyde et løft i sikkerheden på danske arbejdspladser.

– Allerede nu bliver vi spurgt, om de stiger, vi sælger i dag, lever op til de krav, der gælder fra årsskiftet, så brugerne er blevet mere opmærksomme på stigesikkerhed. Det er en god udvikling, for arbejde på stiger kræver stor opmærksomhed på sikkerheden, hvis det skal foregå forsvarligt, siger produktchef for værktøj og tekniske artikler hos Lemvigh-Müller, Louise Petersen.

En revideret udgave af EU-stigestandarden EN 131 betyder, at flytbare stiger fra årsskiftet skal opfylde nye krav til blandt andet stabilitet og skridsikkerhed. Det skal dæmme op for stigeuheld og -ulykker.

– En af de væsentlige ændringer ved EN 131 er, at den skelner mellem stiger til hobbybrug og professionelle stiger, forklarer teknisk konsulent hos Zarges Danmark, Kristian Borup, der markedsfører stiger, stilladser og transportmateriel fra den tyske producent i Danmark, Grønland og Færøerne.

Basebredden bliver bredere

Den nye EU-standard indebærer blandt andet, at enkelt-, udvidelses- og kombinationsstiger højere end 3 meter skal have en bredere basisbredde. Det betyder, at stigernes bund altid skal være forsynet med en stabilitetsstang eller bøjede bjælker.

Stigen skal være komplet

En anden ændring bliver, at det ikke længere vil være tilladt at afmontere eller tilføje forskellige stigesektioner. De enkelte afsnit, som stigen er udgjort af, skal således forblive sammen, så der altid arbejdes med en komplet stige.

Relateret indhold