Hvad har for dig og din organisation/virksomhed kendetegnet 2020?
Det har på mange måder været et år, der har stået i forandringens tegn. Både for branchen, Dansk Byggeris medlemmer og for mit eget og mine kollegers vedkommende. Året startede med intensive overenskomstforhandlinger, som blev påvirket pludseligt af coronapandemiens indtog i Danmark. Danmark stod pludselig i en ekstraordinær og uforudsigelig situation, men jeg er glad for, at det trods alt lykkedes os at lande et resultat, alle arbejdsmarkedets parter kan være glade for.
Efter overenskomstforhandlinger gik vi straks i gang med at kigge frem mod Dansk Byggeris sammenlægning med Dansk Industri. Foråret brugte vi på at være i dialog med vores medlemmer om deres ønsker til sammenlægningen. Vi har haft mange gode drøftelser med medlemmerne om både Dansk Byggeris og branchens fremtid. Det hele blev forløst den 9. juni, da Dansk Byggeris medlemmer overbevisende stemte ja til en sammenlægning med DI.
Den 1. september var sammenlægningen en realitet. Nu er vi branchefællesskabet “DI Dansk Byggeri”. Vi har fået en flyvende start, og vores ambition har været, at medlemmerne skal opleve den samme gode service som tidligere – nu bare med endnu flere muligheder og endnu større båndbredde. Det er en stor forandring, når man skal integrere næsten 6.000 medlemsvirksomheder og 120 medarbejdere i et stort hus – en opgave, der bestemt ikke er gjort nemmere af coronavirus. Heldigvis er vi blevet mødt med åbne arme og stor venlighed fra vores nye kolleger, så det har været en meget positiv proces. DI Dansk Byggeri er allerede blevet en stor og naturlig del af resten af DI-huset.
Det er tydeligt, at coronavirus har fyldt meget. Både i organisationen og for vores medlemmer. Normalt er byggeriet meget konjunkturfølsomt, men denne krise har været usædvanlig. I modsætning til mange andre brancher, er byggeriet sluppet meget nådigt igennem coronakrisen indtil nu. Det er dog ikke kommet af sig selv; vi har formået at holde gang i byggepladserne, fordi både virksomhederne og medarbejdere har udvist stort ansvar. Samtidig er der indgået nogle fornuftige trepartsaftaler, en suspendering af kommunernes anlægsloft, og med den grønne boligaftale åbnede Landsbyggefonden for en længe ventet renovering af 72.000 lejligheder. Det har bidraget til at holde gang i hjulene.
– Har vi lært noget af coronakrisen, som vi kan bruge fremadrettet?
Det var svært at forestille sig i starten af året, at hele verden ville blive ramt af den ulykkelige situation, som coronavirus har ført med sig. Jeg tror, vi vil se, at indretningen af vores arbejdsliv fremover vil være forandret. Det er gået op for mange af os, at mange ting kan ordnes virtuelt. Det gælder også vores medlemsvirksomheder. Mange har været nødt til at tænke kreativt, når det ikke har været en mulighed at møde op fysisk på byggepladsen af hensyn til smittefare. Det har betydet et farvel til gamle vaner, men har til gengæld frigivet noget tid og ressourcer, når mester kan klare småting over Messenger.
– Har branchen og myndighederne håndteret udfordringerne tilfredsstillende?
Det har været rigtig godt, at politikerne åbnede for både Landsbyggefonden og fjernede kommunernes anlægsloft. Frigivelsen af feriepengene har også bidraget til at boligejere og -lejere har kunnet forbedre deres huse og lejligheder. Branchens samarbejde med arbejdstilsynet om at holde byggepladserne åbne og coronasikre, fortjener også ros. Derved kunne byggeriet blive en del af løsningen på at holde Danmark i gang.
– Hvilke forventninger har du til 2021?
Byggeriet går ind i 2021 med forsigtig optimisme. Optimisme fordi det går godt, og aktiviteten fortsætter. Men forsigtig, fordi vi i Nordjylland så, hvor hurtigt det kan gå galt. Der ligger mange gode opgaver i vente – bygninger skal vedligeholdes, uanset om der er coronavirus eller ej. Mange vil sikkert fortsat skulle arbejde hjemme i en del af 2021, så de nye vaner, vi har fået med virtuelle møder og afstand, vil fortsætte.
Og så håber vi på et godt politisk klima. Brede beslutninger giver stabilitet. Restriktioner skal meldes ud i god tid, og hjælpepakker og kompensationsordninger skal være på plads, når restriktioner meldes ud eller ændres. Virksomheder i nød, skal ikke bære byrden selv.
Endelig har vi et håb om, at Brexit ikke fører et totalt kaos for samhandelen med Storbritannien med sig. Det er et stort marked også for byggematerialeindustrien, hvor der er store udfordringer forvejen.
Derudover forventer jeg og glæder mig til, at hverdagen forhåbentlig vender tilbage til det vi kendte før corona. Mange af vores medlemmer har endnu til gode at besøge os i Industriens Hus og for alvor drage nytte af de mange fordele, der er opstået som følge af sammenlægningen. Det bliver et godt og glædeligt gensyn, når vi igen kan mødes på kryds og tværs til faglige og fornøjelige arrangementer.