Regeringen med SF og De Radikale er enige om finanslov for 2025, der netop er blevet præsenteret, og her bliver bl.a. håndværkerfradrag genindført.
Hos Dansk Industri (DI) er fradraget et afgørende skridt mod bedre energieffektivisering og klimasikring af de danske boliger:
– Der er masser at tage fat på ude i de danske boliger, og håndværkerfradraget vil gøre det billigere og langt mere tilgængeligt for boligejerne at energieffektivisere og klimasikre deres hjem, siger branchedirektør Rasmus Brandt Lassen, DI Byggeri.
Finanslovsforslag: Håndværkerfradrag deler vandene i byggeriet
Han mener, at fradraget ikke kun er en økonomisk fordel for boligejerne, men også en nødvendighed for at håndtere de stigende klimaudfordringer, som Danmark står over for:
– Ved sidste års stormflod var mange med boliger langs kysten slet ikke forberedte på, at de pludseligt havde vand til hoveddøren. Det er ikke sidste gang, at vi bliver ramt af ekstremt vejr i Danmark, men håndværkerfradraget kan gøre, at vi er mere forberedte næste gang.
– Derudover står vi over for en bunden opgave med at energieffektivisere vores boliger. Det er en omfattende opgave og i mange tilfælde en stor investering, der vil betale sig over tid gennem markant lavere varmeregninger. Et fradrag til eksempelvis nye vinduer, isolering eller ventilation kan tage brodden af investeringen for langt flere boligejere, siger Rasmus Brandt Lassen.
SMVdanmark: Gør det permanent
Også hos SMVdanmark glæder man sig over genindførelsen og udvidelsen af håndværkerfradraget med nye klimasikringsmuligheder:
– Håndværkerfradraget giver flere mulighed for at hyre en professionel håndværker. Det sikrer mere klimavenligt byggeri. Det mindsker sort arbejde og dårligt udført gør det selv-arbejde. Og så kan det være med til at fylde ordrebogen ud hos nogle af de mindre virksomheder derude, som hænger i bremsen. Derfor er vi rigtig glade for, at det nu kommer tilbage, siger adm. direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt.
Økonom: ”Fuld plade på et overophedet arbejdsmarked”
SMVdanmark håber på, at der nu i mange år fremover vil være ro omkring håndværkerfradraget, som historisk set har haft en omtumlet tilværelse:
– Vores medlemmer oplever, at så snart der bliver talt om et nyt eller udvidet fradrag, stopper kunderne med at lave bestillinger, indtil der er afklaring. Det giver tomme ordrebøger, forsinkelser i arbejdet og ingen vindere. Derfor er det afgørende, at håndværkerfradraget nu forbliver permanent og ikke igen bliver en politisk kastebold, siger Jakob Brandt.