I dag har regeringen præsenteret sit forslag til finansloven for 2025, og ifølge erhvervsorganisation Dansk Industri (DI) bruger man flere penge end den aktuelle økonomi i Danmark har godt af. Nogle af dem er dog brugt godt, mener adm. direktør Lars Sandahl Sørensen og fremhæver genindførelsen af BoligJobordningen også kendt som ’Håndværkerfradraget’.
Her foreslår regeringen at afsætte 400 mio. kroner årligt fra 2025 til 2028 til ordningen, som finansminister Nicolai Wammen selv var med til at afskaffe i 2022. De 300 mio. kroner afsættes til et nyt håndværkerfradrag, mens 100 mio. kroner går til yderligere servicefradrag.
– Der er masser at tage fat på ude i de danske boliger, og håndværkerfradraget vil gøre det billigere for danskerne at energieffektivisere og klimasikre deres hjem, siger Lars Sandahl Sørensen.
Risikerer overophedning
Hos Dansk Metal ser forbundsformand Claus Jensen dog ikke positivt genindførelsen af fradraget:
– Dansk økonomi har formentlig aldrig stået stærkere. Beskæftigelsen slår nye rekorder måned efter måned, og der er meget få ledige. Men det kan også gå for stærkt. Og så kan økonomien blive overophedet.
”Elendig timing”: Forslag om håndværkerfradrag møder hård kritik
Han tilføjer:
– Der er stor mangel på arbejdskraft – ikke mindst i byggeriet. Derfor undrer det mig, at regeringen vil genindføre håndværkerfradraget, som i værste fald kan være med til at udløse en overophedning i økonomien.
Havde håbet på større ramme
I SMVdanmark tager adm. direktør Jakob Brandt generelt positivt imod finanslovsforslaget og fremhæver på plussiden også genindførslen af håndværkerfradraget, selvom SVMdanmark gerne så, at man gik længere:
– Det er virkelige positivt, at håndværkerfradraget nu genopstår. Det vil give flere mulighed for at købe en professionel håndværker, sikre mere klimavenligt byggeri og mindske både sort arbejde og dårligt udført gør det selv-arbejde. Vi havde dog håbet, at rammen var større.
– Og så er det vigtigt at vi får en bred definition af, hvad der kan siges at være grønt, så eksempelvis malerarbejde, der dramatisk levetidsforlænger vinduer og andet træværk, også tæller med, siger Jakob Brandt.