Grøn er det nye sort – også i bygge- og anlægsbranchen næste år

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2019 - og frem mod 2020. I dag administrerende direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.
Administrerende direktør Lars Storr-Hansen. Pressefoto: Ricky John Molloy.
Administrerende direktør Lars Storr-Hansen. Pressefoto: Ricky John Molloy.

Når jeg tænker på året, der er ved at være gået, og det nye, der er på vej, så er der én farve, der står og blinker. Det er den grønne. Debatten om CO2, klima og bæredygtighed har i den grad præget 2019, og næste år tegner til at blive skrigende grøn. Det stiller krav til hele vores branche, og til langt de fleste virksomheder, uanset størrelse og beliggenhed.

I foråret lagde Dansk Byggeri sidste hånd på en bæredygtighedspolitik med en række helt konkrete forslag til, hvordan bygge- og anlægsvirksomhederne kan bidrage til den grønne udvikling. Den har vi siden delt flittigt ud til politikere, journalister, aktører i branchen, virksomheder, eksperter, organisationer med videre. Der er nemlig rigtig god mening i at give bygge- og anlægsbranchen en central rolle i kampen for et bedre klima. Det skylder vi miljøet og de kommende generationer.

Vi skal være en del af løsningen

Alene energirenovering af bygninger og boliger kan spare den grønne omstilling for mellem 120 og 160 milliarder kroner de næste 30 år. Byggeaffald og materialer fra udtjente bygninger skal genanvendes. Der skal bygges bæredygtigt og forskes i nye måder at bygge på. CO2-udledningen fra produktion af byggematerialer skal ned. Maskiner og materiel på byggepladserne skal være CO2-neutrale, og kyster og byer skal skærmes mod voldsomt vejr og oversvømmelser. Der er nok at tage fat på.

I øjeblikket arbejder vi på højtryk i blandt andet Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg, som til foråret skal komme med konkrete forslag til en national klimahandlingsplan. Planen skal vedtages i Folketinget og realisere ambitionerne om at bringe Danmarks udledning af klimagasser ned med 70 procent i løbet af de næste ti år.

Og lad mig slå fast med sømpistol. Der er ingen tvivl om, at bygge- og anlægsbranchen skal være en del af løsningen.

Godt at bevare fradrag

Danmark fik en ny regering i år. En ren socialdemokratisk regering, som blev udvidet med en boligminister. Det fokus, Kaare Dybvad Bek har sat på både boligforhold, balancen mellem land og by og boligernes klimabelastning, er godt for branchen. For vi har behov for den politiske bevågenhed, en dedikeret og indsigtsfuld minister kan give.

Man skal dog passes på ikke at falde i den fælde at stirre sig blind på enkeltfirmaers opførsel, og lade lovgivningen styre af det. Her tænker jeg på problemerne i forbindelse med Blackstones ageren på det københavnske boligmarked og ministerens forslag til indgreb. Det risikerer at hæmme nødvendige renoveringer af lejeboligerne og ramme helt almindelige lønmodtageres pensionsopsparinger, fordi værdien af pensionskassernes ejendomme falder.

Socialdemokratiet skal også have tak for at stå fast og bevare håndværkerfradraget i næste års finanslov. Et godt værn mod sort arbejde og en hjælp til danskere, der har planer om at energirenovere deres bolig til næste år.

Vi venter på infrastrukturplan

Til gengæld er stigende skatter og afgifter, herunder tredoblingen af arveafgiften, som rammer private virksomheder, der står foran et generationsskifte, rigtig dårligt nyt for erhvervslivet.

Og så venter vi stadig på en investeringsplan for infrastruktur, som er udskudt til foråret. Ikke nok med at trafikanter i både biler og tog over hele landet nu kan se frem til endnu mere trængsel i endnu længere tid. Det er også gift for de af landets anlægsentreprenører, der oplever stilstand på store dele af markedet, og som kan blive nødt til at afskedige dygtige og erfarne medarbejdere i det nye år.

Fald forude

Efter seks års fremgang i bygge- og anlægsbranchen, er der nu udsigt til faldende aktivitet. Et kig i Dansk Byggeris konjunkturanalyse viser et fald i beskæftigelsen i branchen på 1.000 medarbejdere til næste år, især inden for nybyggeri og anlæg. Det er ikke dramatisk, hvis ellers prognoserne holder stik. Men det kan opleves forskelligt afhængigt af, hvilken delbranchen man er i.

At de mere usikre økonomiske udsigter bør ligge i baghovedet, når overenskomstforhandlingerne for alvor går i gang til januar, er der ingen tvivl om. Men det ser udfordrende ud, for vores modpart, 3F, har igen skabt store forventninger hos deres medlemmer. De bliver svære at indfri, især i en økonomi hvor tempoet går ned, og hvor uroen ude i verden med udsigt til Brexit, uro i verdenshandelen og dårligere konjunkturer i Tyskland og andre steder er med til at skabe endnu mere usikkerhed.

Rigtig god jul og et godt og spændende rød-grønt 2020 – med lidt mørkere udsigter, men masser af muligheder, som vi er klar til at gribe.

Relateret indhold