På et pressemøde har GreenGo Energy netop præsenteret planerne om en stor energipark øst for Tarm, og det var en glad borgmester, der efterfølgende udtalte:
– Jeg er meget begejstret over, at GreenGo Energy ser i vores retning med et så stort og spændende projekt. Vi har som byråd vedtaget en ambitiøs klimaplan for kommunen, vi har pladsen, og vi har den know how, der skal til, så jeg er meget glad for, at GreenGo har set, at Ringkøbing-Skjern Kommune er et godt sted at placere et så stort anlæg, siger Hans Østergaard.
Mange spørgsmål skal besvares
Tidligere har et enigt byråd udpeget Stoustrup-området som egnet til netop placeringen af en energipark. Borgmesteren understreger, at kommunen endnu ikke har modtaget en ansøgning om projektet:
– Vi behandler alle ansøgninger seriøst, men det er klart, at når vi taler om en ansøgning til et projekt af denne størrelse og med dét potentiale – både hvad angår arbejdspladser og udvikling – så går vi selvfølgelig også positive og nysgerrige ind i dialogen.
– Vi er også klar over, at projektet vil give anledning til mange spørgsmål, som skal besvares, og bekymringer, der skal tages alvorligt. Derfor går vi med ind i et samarbejde om udviklingen af projektet, så det tager størst mulig højde for de kvaliteter og værdier, vi har i kommunen. At vi kan være med til at sikre den grønne omstilling i så stor en skala passer godt ind i byrådets vision.
Op mod 500 lokale arbejdspladser
På pressemødet blev det fortalt, at den samlede investering i energiparken forventes at blive på omkring 60 mia. kroner, og at projektet forventes at skabe et sted mellem 300 og 500 permanente lokale arbejdspladser.
Selve energiparken er baseret på 4GW vedvarende sol- og vindenergi, hvilket betyder en udviklingsportefølje på 4.000 hektar landbaserede sol- og vindprojekter i kommunen. Dertil kommer havvindmøller på 2GW ud for den jyske vestkyst fra GreenGo Energys portefølje af havvind-projekter, der primært er ansøgt under åben dør-ordningen.
Forrest i klimaudviklingen
GreenGo Energy fortalte på pressemødet, at placeringen øst for Tarm dels skyldes områdets muligheder for byggeriet, men at særligt de tekniske muligheder for el-trafikken mod nord, syd, øst og vest grundet Energinets 400 kW transformerstation er afgørende.
– Klimaudviklingen i Danmark er et af tidens helt store emner. Vi har som kommune gået forrest de seneste mange år, nu får vi muligheden for at gå foran igen, siger Ole Nyholm Knudsen, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Han tilføjer:
– Jeg er klar over, at et projekt af denne størrelse skaber usikkerhed og mange spørgsmål, og de skal selvfølgelig besvares. Samtidig åbner projektet for nogle meget interessante muligheder som for eksempel billig fjernvarme til mange af kommunens borgere og CO2-fangst på lokale biogasanlæg som en synergi til Energiparken.
Øget bosætning og erhvervsmuligheder
Han fortæller videre, at projektet har en målsætning om, at arealer til solceller fortsat kan bruges til landbrugsdrift:
– Vi forventer en øget bosætning og glæder os over de erhvervsmuligheder, der kan opstå som følge af projektet. Her er vertical farming én af de muligheder, der tales meget om.
Når GreenGo Energy sender en formel ansøgning til kommunen, går den almindelige beslutnings- og planproces i gang. Først herefter skal byrådet tage endelig stilling til planerne om energiparken.