GI sender 4,4 mio. støttekroner til flere udviklingsprojekter

Bedre skimmelprøver, en metode til styrkeklassificering af genbrugstræ, videreudvikling af den praksisnære efteruddannelse for arkitekter.
Foto: GI.
Foto: GI.

Det er nogle af de fem projekter som Grundejernes Investeringsfond (GI) støtter i denne uddeling af midler til udviklingsprojekter, der kan forbedre byggebranchens renoveringer.

I løbet af året udvælges en række projekter, som falder inden for fire temaer, og har renovering som fællesnævner. GI ventes at støtte med cirka 25 mio. kroner i 2022. Der kan ansøges fire gange årligt.

Renoverpris Highlights Tour – UIA2023

Med turbesøg rundt om i København får deltagere i den store verdenskongres for arkitekter d. 3, 4. og 5. juli 2023, mulighed for at se udvalgte renoveringsprojekter fra Renoverprisen. Turene ligger i direkte forlængelse af dagsprogrammet for verdenskongressens, der finder sted i Bella Centret og de annonceres som del af det officielle UIA2023 kongresprogram.

Den enkelt tur er gratis og vil vare 2-3 timer. Der vil være fokus på konkrete eksempler på bæredygtig og eksemplarisk renovering, Forventningen er deltagelse af cirka 1500 personer fordelt på ca. 30 ture over 3 dage.

GI støtter med 350.000 kr.

Hvad er normalt skimmelmateriale i lejligheder – DNA-test – Teknologisk Institut

En af de i dag hyppigst anvendte metoder til analyse af skimmelsvampemateriale i støv er DNA-metoden, som sammenlignet med dyrkningsmetoder er en relativ ny metode. Støvprøver er dog generelt ikke fyldestgørende i forhold til at vurdere, om der er problemer med skjult vækst af skimmelsvampe i en bolig, og derfor er DNA-prøver også behæftet med en række usikkerheder, når det kommer til tolkning analysesvarene.

Formålet med projektet er at skabe viden og erfaring om den bredt anvendte DNA-analyse af skimmelmateriale i støvprøver. Ved at opbygge tilstrækkelig viden og erfaring angående hvilke forhold, der spiller ind på resultaterne, vil det være muligt at tolke analysesvarene mere retvisende.

GI støtter med 995.000 kr.

De Digitale Dage – Green 2023-2025 – UC Nordjylland

De Digitale Dage samler ved en årlige begivenhed alle byggeriets fagligheder om at af-prøve og præsentere digitale redskaber.

I et nyt projekt skal bæredygtighed integreres som et centralt tema i De Digitale Dage.

Det skal i praksis ske gennem integration af udvalgte, centrale bæredygtighedsmæssige udfordringer, overvejelser og tilhørende arbejdsprocesser i de projektopgaver, som udgør platformen for mødet mellem forskellige faglige profiler og uddannelsesniveauer ved De Digitale Dage.

GI støtter med 1.650.000 kr.

Udvikling af professionsforløb +2 for arkitekter – Arkitektforeningen

Efteruddannelsesprogrammet +2 skal videreudvikles, så det også er relevant for arkitekter, som arbejder indenfor planlægning og offentlig forvaltning. Arkitekter i den offentlig forvaltning får nye opgaver på områder som renovering og genanvendelse, transformation, borgerinddragelse m.v.

Det oprindelige 2-årige efteruddannelsesprogram +2, som der nu bygges på, blev udbudt første gang i 2015. Programmet var målrettet nyuddannede arkitekter på tegnestuer, og formålet var at give dem en praksisnær efteruddannelse, som arkitektfaget mangler. Programmet er siden 2015 gennemført af ca. 200 unge arkitekter.

GI støtter med 600.000 kr.

Genanvendelse af træ i bygningskonstruktioner – Build

Build – Aalborg Universitet vil udvikle metoder til styrkeklassificering af træ, som ønskes genbrugt – enten direkte i sin oprindelige form eller i form af limtræ fremstillet af genanvendte mindre træstykker. Desuden skal de potentielle ressourcer af træ, som i fremtiden kan genanvendes undersøges. Baggrunden for projektet er et ønske om at bevare så meget af brugsværdien i genbrugstræ som muligt og dermed bidrage positivt til miljøet. For at øge anvendelsesmulighederne af genbrugstræ er det nødvendigt med nye metoder til styrkeklassificering, idet de gængse metoder kun er velegnede til nyt træ.

GI støtter med 756.000 kr.

Relateret indhold