Når jeg ser tilbage på 2020, så er der nogle højdepunkter, som markerer sig.
Renovering reducerer emission
En stor analyse udført af Rambøll satte en tyk fed streg under det vi havde en god fornemmelse af. Hvis man renoverer i stedet for at rive ned, så spares miljøet for en stor mængde CO2 emission.
Det er præcis den slags hårde data og evidens, som giver mening for os som filantroper med fokus på renovering. Vi kan gøre en masse for at gøre renovering mere bæredygtigt, og at det sker på basis af empirisk dokumentation.
Dampspærre plast
I flere år hørte vi bekymrede stemmer som sagde: “dampspærrer af genbrugsplast er green-washing”. Genbrug lyder godt, men kvaliteten er dårlig, og byggematerialer kan ikke betegnes som bæredygtige, hvis de har kort levetid.
I april måned fik vi data fra et flerårigt projekt, som formentlig er den hidtil største undersøgelse af dampspærrers holdbarhed. Den viser, at ny plast og genbrugsplast kan have samme kvalitet. Men det viste også, at der er underlødige produkter på markedet, både af ny- og genbrugsplast. Produkter som ikke er tætte.
Altaner med udliggerjern
I sommeren 2020 så vi endnu en slem altanulykke, hvor en gruppe unge mennesker intetanende provokerede en altan til pludseligt at bryde sammen. Alle overlevede, men der var alvorlige skader og livsfare.
Årsagen er, at altanens udliggerjern var korroderet. Altaner bygget på den facon, med udliggerjern som det bærende element bør spærres af og udsættes for en destruktiv undersøgelse. Branchen er meget opmærksom på, og har i det fælles forum: “Det Stående Byggepanel” besluttet, at der skal gøres noget her.
Den hjælpende hånd
Faggrænser hæmmer produktiviteten og konkurrenceevnen til skade for alle. Faggrænser er nødvendige for at sikre kvaliteten i arbejdet, men de kan blødes op, således at byggefagene på tværs kan hjælpe hinanden med enkle udførelser. Fx at tømrer skruer et vvs beslag på, som til forveksling ligner tømrerfagets beslag.
Nu er branchen i gang, og de første erfaringer viser, at der er udbytte for alle. Øget konkurrenceevne, forbedret bundlinje og meningsfuld arbejdsdag på byggepladsen er en del af udbyttet.
2021 ser interessant ud
I driften af ejendomme er der et stor uudnyttet potentiale for digitalisering. Vi kan se, hvordan digitalisering har gjort mange ting nemmere i en række andre brancher. Det tager vi nu livtag med i et stort projekt som omfatter både udlejere og lejere.
Jeg glæder mig til at se et digitalt overblik samt gode bud på hvordan branchen kan udnytte digitaliseringen. Selv oplever jeg stadig sedler i postkassen som workflow, når skorstensfejeren og målefirmaet skal ind og feje skorsten og aflæse varmemåler.
Kunstig flaskehals
Vi mangler folk på byggeuddannelserne, men der er næsten ingen piger. Boss Ladies er en af de initiativer vi har støttet for at ændre på det kedelige faktum. I den kommende år udvides aktiviteterne til også at omfatte kommunikativ aktivering af unge i byggefagene, så de med relevant støtte kan blive professionelle talerør på sociale medier for kvindeliv i byggefag. Et opgør med at det er “Voksne der taler til unge”
Materialepas
Et nyt materialepas skal give producenter mulighed for at oplyse om miljøskadelige stoffer i et etableret system. Det vil give incitamentet til at brande de miljøvenlige produkter, som vi kan se at branchen efterspørger.
Det er samtidig mit håb, at vi på den måde får udfaset en masse miljøskadelige byggevarer.
Vinduer
Vi indleder året med en ny omfattende og nørdet 81 siders vejledning til det rigtige valg af vinduer. Den håber jeg bliver et hit i vores byggefaglige boghandel, som er Danmarks mest sympatisk. Alt er nemlig gratis inklusive forsendelse! Du finder den på gi.dk.