Den amerikanske ejendomsmæglerkoncern JLL (Jones Lang LaSalle), som er tilstede i 80 lande, har i samarbejde med EDC Poul Erik Bech netop udgivet rapporten Nordic Outlook, der dykker ned i det nordiske ejendomsmarked på tværs af lande og ejendomssegmenter.
Efter et 2023, som på erhvervsejendomsmarkedet var præget af, at køber og sælger var langt fra hinanden, er fokus i Nordic Outlook på genindustrialiseringen, og hvordan den kan være med til at sætte gang i erhvervsejendomsmarkedet.
Læs også: Gevaldigt prishop: Sommerhuspriser 50 pct. højere end i 2020
– Elektrificering, udvidelse af industriområder og nordiske virksomheder, der flytter deres aktiviteter hjem til Skandinavien igen, er hovedfaktorerne i den genindustrialisering, som er i gang, fortæller Joseph Alberti, Head of Research, EDC Poul Erik Bech.
Høj beskæftigelse og NATO-udvidelse
Han vurderer, at udviklingen kan give en stigende efterspørgsel efter industrielle faciliteter og bygninger til produktion, lager og logistik. Samtidig kan genindustrialiseringen give investeringer i infrastruktur for at imødekomme behovene i den stigende industrielle aktivitet, lyder det:
– Vi har allerede oplevet en stigende og rekordhøj beskæftigelse i Danmark, hvilket også kan føre til en stigende efterspørgsel efter ejendomme. Til sidst kan virksomhedernes nærlokalisering og NATO-udvidelsen i Sverige og Finland potentielt også kaste en stigende efterspørgsel på erhvervsejendomme med sig.
ESG og store medicinalvirksomheder
Ifølge Joseph Alberti flettes genindustrialiseringen i stigende grad sammen med elektrificering og initiativer til grøn energiproduktion, og den proces forventes også at have stor indflydelse på erhvervsejendomsmarkedet, da det er blevet et væsentligt punkt for mange virksomheder, siger han:
– ESG og bæredygtighed fylder fortsat meget i hele ejendomsmarkedet, uanset om det er Danmark eller de store industriområder i det nordlige Sverige.
Læs også: Antallet af singlehusstande eksploderer
– Det ser dog lidt anderledes i Danmark, hvis man sammenligner vores økonomi og vækst med vores nordiske naboer. I Danmark er økonomien drevet af de store medicinalvirksomheder, som bidrager til en positiv vækst i landet, mens det er mere fordelt ud på virksomheder og brancher i f.eks. Sverige.