PVC var tidligere et udskældt byggemateriale, men det er ikke tilfældet i dag, da hård PVC hverken indeholder tungmetaller eller ftalater. Hos tagrendeproducenten Plastmo A/S genanvender man alle PVC-dele, der bliver tilovers fra virksomhedens fremstilling af tagrender og andre produkter på fabrikken i Ringsted. Samtidig er Plastmo medejer af et system til håndtering af hårdt PVC-affald i form af Wuppi-ordningen, som fem PVC-producerende virksomheder etablerede i 1997. Det oplyser Plastmo i en pressemeddelelse.
Plastmo har et mål om hvert år at nedbringe affaldsmængderne med fem procent. Udover at dette mål er udtryk for virksomhedens fokus på miljøet, ligger det også i forlængelse af kundernes øgede krav om at få bæredygtige løsninger til byggeriet, og her spiller Wuppi-ordningen en væsentlig rolle, da der i dette regi hvert år indsamles 3.000 tons hårdt PVC-byggeaffald, der genanvendes i nye produkter. I Danmark indsamles i alt 4.000 tons hårdt PVC-affald om året i form af tagrender og nedløbsrør, tagplader, kabelkaneler, rør og lignende.
Med Wuppi-ordningen tager vi ansvar for, at PVC-affald på byggepladser samles ind og bliver genanvendt.
Bjarke Fjeldsted Forretningsudvikler, Plastmo
Stigende miljøkrav
– Der er begrænsede ressourcer, og samfundet stiller stigende krav til miljøet. I Plastmo sørger vi for, at tagrender, nedløbsrør og vores andre produkter bliver produceret på en bæredygtig måde. Med Wuppi-ordningen tager vi samtidig ansvar for, at PVC-affald på byggepladser samles ind og bliver genanvendt. Plastmo Tagrendesystemer i PVC holder typisk 30 år, og da materialet efterfølgende genanvendes, er PVC-tagrender miljøvenlige byggevarer, siger forretningsudvikler hos Plastmo, Bjarke Fjeldsted.
Wuppi-ordningen har i dag over 1.000 brugere, der primært er private håndværkere og entreprenører. Desuden er langt de fleste kommuner og affaldsselskaber med i ordningen, der blev etableret af virksomhederne Wavin, Uponor, Plastmo, Primo og Icopal.