Franskmænd fin-tuner forretningen

To frasalg på en måned er udtryk for en optimering af porteføljen hos Saint-Gobain, ikke en ny strategi. Er der synergi og vækstpotentiale bliver aktivet på franske hænder.
Peter Møller blev i februar ny direktør i Saint-Gobains danske afdeling. Pressefoto.
Peter Møller blev i februar ny direktør i Saint-Gobains danske afdeling. Pressefoto.

To markante frasalg den seneste måned involverer franske Saint-Gobain. I maj var det Saint Gobain Building Distributions aktiviteter på Europas største marked for byggematerialer, Tyskland, der blev overtaget af Stark Group. I sidste uge købte Davidsens Tømmerhandel konkurrenten Optimera ud af franske Saint-Gobain Distribution Denmark A/S.

Det er der intet odiøst i, lyder det fra direktør i Saint-Gobains danske afdeling Peter Møller.

– Det hænger sammen med, at Saint-Gobain foretog ændringer i strukturen i efteråret. “Transform and Grow” handler om effektivisering og skaber en mere decentral organisation, der giver mere ansvar til landene og afdelingerne, frem for at alle beslutninger er samlet i Paris, fortæller Peter Møller.

Synergi er styringsværktøj

Virksomhedens portefølje bliver løbende vurderet. Man søger værdiskabelse for den samlede koncern og den enkelte forretningsdel.

– Det handler om, der er nok synergi i samarbejdet, siger Peter Møller, der afviser, at Saint-Gobain med de to nylige frasalg er i færd med at indskrænke sine forretninger.

– Vi har også foretaget et opkøb af trælasten Per Strand i Norge. Vi sælger fra og køber til. Det handler om at måle synergieffekten, siger han.

Udenforstående behøver ikke fristes til at tro, at Saint-Gobain er ved at ændre fundamentalt ved sin forretning. Indtægterne fra de seneste to salg skal ifølge Peter Møller heller ikke anvendes til at ændre noget. Der er slet og ret tale om en optimering af porteføljen.

Fik det optimale fra Optimere

“Synergi, strategi og fremtidigt vækstpotentiale” er, hvad det handler om. Derfor kom Optimera på andre hænder.

– Optimera har vækstet godt. Vi har måske fået det ud af det, som var muligt, fortæller Peter Møller.

Den danske direktør beretter, at Saint-Gobain har forsøgt at optimere forretningen ved at lave fælles indkøb og distribution med et centralt lager af trælast- og VVS-delen, men det var mere forstyrrende, end det skabte fortjeneste.

Om der venter nye handler i Saint-Gobain koncernen, kan Peter Møller ikke kommentere på.

– De seneste handler er ikke udtryk for et program, der kører hårdt på. Det er tilfældigt, at et frasalg i Tyskland og et i Danmark falder sammen med et opkøb i Norge.

Vi har også foretaget et opkøb af trælasten Per Strand i Norge. Vi sælger fra og køber til.

Relateret indhold