Konstruktørforeningen, hvis medlemmer blandt andre er bygningskonstruktørerne, har rettet henvendelse til det socialdemokratiske folketingsmedlem Lennart Damsbo-Andersen på baggrund af forslaget om at certificere virksomheder til at forestå den tekniske byggesagsbehandling i komplicerede byggesager.
Konstruktørforeningen opfordrer til “meget nøje” at overveje en sådan certificeringsordning:
Som vi ser det, vil den besværliggøre og fordyre byggeprocessen for de private bygherrer, snarere end at smidiggøre, hvilket jo ellers er formålet.
Kim Benzon Knudsen Konstruktørforeningens sekretariatsleder
– Formålet er godt, men ideen er dårlig. Som vi ser det, vil den besværliggøre og fordyre byggeprocessen for de private bygherrer, snarere end at smidiggøre, hvilket jo ellers er formålet. I stedet for én indgang, skal de nu ind ad to. Vi tror også, at erstatnings- og klagesager – og strid om ansvarsplacering – følger i kølvandet på en sådan certificering. Og måske mest alvorligt – der er en forhøjet risiko for, at man af pekuniære hensyn vælger at springe over det laveste gærde med hensyn til byggeteknik og sikkerhed, skriver Konstruktørforeningens sekretariatsleder Kim Benzon Knudsen blandt andet.
Groft sagt
Konstruktørforeningen mener, at ordningen groft sagt kun er til gavn for dem, der får certificeringsretten og for advokatstanden:
– I stedet bør man forbedre byggesagsbehandlingen gennem ensartede, faste sagsbehandlingstider – som man netop har indført, ensartede og gennemskuelige priser og kompetenceudvikling i den kommunale byggesagsbehandling – samt typegodkendelser, skriver Kim Benzon Knudsen med henvisning til Produktivitetskommissionens anbefalinger.
Produktivitetskommissionen anbefaler blandt andet, at behandlingen af byggesager strømlines, og lovgivningen for autorisationer på el-, vvs- og kloakområdet moderniseres.
Det indebærer ifølge Konstruktørforeningen, at ansøgning om byggetilladelse skal foregå efter et kvikskrankeprincip, så virksomhederne kun skal henvende sig ét sted i kommunen for at indhente alle fornødne tilladelser:
– Der indføres et “indre marked” for dansk byggeri. Hvis en bestemt type byggeri er blevet godkendt til opførelse i én kommune, så er den automatisk godkendt til opførelse i en anden kommune, forudsat den ikke strider mod de relevante lokalplaner og deklarationer, hedder det videre.
Ikke jobbeskyttelse
Konstruktørerne understreger i henvendelsen, at de ikke er bekymrede for, at en certificeringsordning koster bygningskonstruktørerne et eneste job:
– Måske endda tværtimod. Der er mange bygningskonstruktører blandt de kommunale byggesagsbehandlere i dag, og hvis dele af byggesagsbehandlingen flytter over til private ingeniør- og arkitektfirmaer, skal de jo også have de nødvendige kompetencer. Vores bekymring går med andre ord på byggeprocessen, hensynet til bygherrerne og kvaliteten af det byggede, slutter Kim Benzon Knudsen.
Business as usual
Lennart Damsbo-Andersen har bedt transport- og bygningsminister Hans Chr. Schmidt om at kommentere henvendelsen fra Konstruktørforeningen, og han siger til Dagens Byggeri:
– Det er vigtigt at få ministerens kommentar i forhold til de advarsler, som Konstruktørforeningen sender. Vi skal have en reel diskussion i Folketinget, inden den endelige beslutning skal træffes. Jeg mener ikke, at byggesagsbehandlingen nødvendigvis skal foretages i den offentlige sektor, men Konstruktørforeningen kommer med nogle relevante kommentarer, som vi skal være opmærksomme på. Derfor er det naturligt at vende sagen over for ministeren. Det er næsten standardprocedure, at når nogen skriver til os, beder vi ministeren om en kommentar, siger Lennart Damsbo-Andersen.