Fordel er en sovepude for hovedstadskommuner

Ejendomsforeningen Danmark har for femte år i træk undersøgt, hvilke kommuner der skaber de bedste rammer for ejendomsbrugere og -ejere.
Albertslund Kommune har den tvivlsomme ære at klare sig dårligst i undersøgelsen. Illustration: Colourbox.
Albertslund Kommune har den tvivlsomme ære at klare sig dårligst i undersøgelsen. Illustration: Colourbox.

Om undersøgelsen

  • Kommunerne vurderes i undersøgelsen ud fra følgende parametre:
  • – Størrelsen på dækningsafgiftssatsen
  • – Størrelsen på grundskyldspromillen
  • – Om kommunens private lejeboliger er reguleret eller ej
  • – Bruttosagsbehandlingstiden for byggesager
  • – Nettosagsbehandlingstiden for byggesager
  • – Størrelsen på byggesagsgebyrer
  • – Antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud) per 100.000 bygningskvadratmeter

De fynske og jyske kommuner tænker mere erhvervsorienteret end de sjællandske. Det konkluderes i en netop offentliggjort undersøgelse af kommunernes ejendomsvenlighed i 2016

At Fyn og Jylland løber med sejren hænger ifølge foreningen sammen med, at mange kommuner tæt på hovedstaden naturligt har nemmere ved at tiltrække erhvervslivet.

– I kommunerne handler det om at tiltrække virksomheder, arbejdspladser og nye borgere. Kommuner tæt på hovedstaden har i kraft af deres geografiske placering en fordel, men det virker også som om, den fordel bliver en sovepude. Behandler man ikke sit erhvervsliv ordentligt, koster det på udviklingen i kommunerne. Hvis kommunerne behandlede deres ejendomsejere bedre, ville det understøtte en positiv erhvervsudvikling, siger administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark, Torben Christensen.

Årets vinder

Middelfart Kommune kommer ind på en førsteplads i undersøgelsen. Det skyldes ifølge Torben Christensen primært, at Middelfart har valgt helt at fjerne dækningsafgiften.

Kommunen får desuden point for at have lave sagsbehandlingstider og landets 15. laveste grundskyld.

Ifølge Torben Christensen har Middelfart Kommune den helt rette indgangsvinkel til ejendomsvenlighed.

– De har forstået, at det ikke kun handler om at hive penge ind i kommunekassen for enhver pris. Det handler om at skabe et fundament, som gør, at man kan få nogle penge ind på en smart måde, som understøtter den lokale udvikling og skaber positive spiraler frem for negative, siger Torben Christensen, der dog gør opmærksom på, at hvis Middelfart Kommune vil fastholde placeringen, kan politikerne nedsætte eller helt fjerne byggesagsgebyrerne.

De jyske kommuner Billund og Ikast-Brande løber med anden- og tredjepladsen.

Albertslund er bundskraber

Til gengæld klarer den københavnske forstadskommune, Albertslund, sig dårligst i undersøgelsen. Det skyldes blandt andet, at sagsbehandlingstiden for byggesager er øget med 103 dage, og kommunen har nu en af de længste sagsbehandlingstider i landet.

Samtidig har kommunen valgt at hæve byggesagsgebyret med 100 kroner ekstra i timen, ligesom kommunen opkræver den maksimale sats for dækningsafgift og næsten den maksimale sats for grundskyld.

– Lange sagsbehandlingstider, en meget høj dækningsafgift og store gebyrer er til stor gene for ejendomsejere og virksomheder, der vil placere sig i kommunen, fordi det både bliver dyrt og tidskrævende at opføre nye ejendomme, siger Torben Christensen.

Københavns Kommune, der indtog sidstepladsen i 2015, har formået at forbedre deres placering fra en 98. plads til en 93. plads i 2016.

Relateret indhold