Flere konkurser i byggebranchen

Det er dog forholdsvis flest mindre virksomheder, der må bukke under. Mange offentlige opgaver har en størrelse, der er tilrettelagt for store virksomheder.
Det ser ikke godt ud i bygebranchen over hele landet. Derfor er der fortsat en del konkurser. Foto: Colourbox.
Det ser ikke godt ud i bygebranchen over hele landet. Derfor er der fortsat en del konkurser. Foto: Colourbox.

På overfladen ser det ud til, at byggesektoren har kronede dage. Men under tallene gemmer der sig en anden historie – historien om et stigende antal konkurser. I marts måned var der ifølge cheføkonom Bo Sandberg i Dansk Byggeri 61 konkurser i bygge- og anlægsbranchen og dermed 703 konkurser i løbet af det seneste år.

Til sammenligning var der i samme periode ét år tidligere 546 konkurser, og der har dermed været en stigning på 29 procent.

Selv om den overordnede pil peger opad, kan der under overfladen være nogle strømme, hvor mange virksomheder har det svært.

Bo Sandberg cheføkonom i Dansk Byggeri

Ifølge Dansk Byggeri skyldes de mange konkurser blandt andet en “pukkel af konkurssager”, som har hobet sig op hos Erhvervsstyrelsen, og det har givet en forskydning af sager fra andet halvår 2015 til starten af 2016.

Glidning mod større opgaver

Ifølge Bo Sandberg er forklaringen også, at det ikke går godt over hele landet.

– Selv om den overordnede pil peger opad, kan der under overfladen være nogle strømme, hvor mange virksomheder har det svært. Det gælder både den geografiske dimension og i virksomhedsstørrelser. Vi ser i høj grad, at der er god gang i hjulene omkring de store byer, mens der andre steder ikke foregår så meget. Samtidig sker der en glidning, hvor der er flere opgaver, som de store virksomheder får gavn af, blandt andet store byggerier af sygehuse og anlægsopgaver, der typisk er tilrettelagt til store virksomheder, hvor imod de små kan hænge lidt med næbbet. Det er ikke voldsomt mange fuldtidsmedarbejdere, der rammes af konkurserne, selv om der er en stigning. Det er ikke som de første år af finanskrisen, hvor der også var mange store virksomheder, der gik ned, siger Bo Sandberg til Dagens Byggeri.

Dynamik

Han understreger, at der også de senere år er startet flere virksomheder, og det er også en del af disse, der går konkurs:

– Der er en meget stor grad af virksomhedsdynamik i bygge- anlægsbranchen, hvor der kommer mange nye virksomheder til, og der er fortsat en del af dem, der går konkurs. Selv om det gør ondt på dem, det går udover, må man nøgternt som branche og samfundsøkonomisk konstatere, at det er meget sundt med den dynamik, hvor nye virksomheder kommer til, og andre forsvinder ud af markedet, siger Bo Sandberg.

Relateret indhold